Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
7 C
Athens
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης πυρηνικού ατυχήματος

Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης πυρηνικού ατυχήματος

0
19
Τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης πυρηνικού ατυχήματος

Με αφορμή την τελευταία επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), ο οποίος λειτουργεί πλέον μόνο με εφεδρικές γεννήτριες, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ, ΔΟΑΕ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο πυρηνικό επεισόδιο.

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την χώρα μας, σε περίπτωση που τυχόν συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Ο ίδιος ανέφερε πως: «Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περίπτωση σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος εκτός συνόρων. Τέτοια σχέδια υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εκπονήθηκαν πρακτικά και σε όλα τα μέρη του κόσμου, με αφορμή το Τσέρνομπιλ. Από τότε υπάρχει και στη χώρα μας τέτοιο σχέδιο. Έγινε με τα δεδομένα της εποχής και το είχε ενταχθεί στο γενικότερο σχέδιο του σχεδίου “Ξενοκράτης”».

Συνέχισε εξηγώντας πως: «Το σχέδιο αυτό αναθεωρήθηκε ριζικά, πολύ πρόσφατα και ισχύει τυπικά από περίπου ένα χρόνο πριν από τώρα. Με βάση και την γνώση που συσσωρεύτηκε στο μεταξύ, με βάση και την τεχνολογία που εξελίχτηκε, με βάση και το τι παρατηρήσεις έγιναν και τι συμπεράσματα αποκόμισε η επιστημονική κοινότητα από ατυχήματα που συνέβησαν στο μεταξύ, τα δεδομένα άλλαξαν και είμαστε σε θέση να προσδιορίζουμε και να μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα από την εποχή του Τσέρνομπιλ, τις επιπτώσεις των μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων».

Έκλεισε λέγοντας ότι με αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προϋπήρχε, αναθεωρήθηκε ριζικά, είναι μοντέρνο και κυρίως… υπάρχει.

 

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr