Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
17.1 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ «Θέλετε Ευρώπη; Πληρώστε…»: Σε ποιους τουρίστες θα χρεώνεται η είσοδος από το...

«Θέλετε Ευρώπη; Πληρώστε…»: Σε ποιους τουρίστες θα χρεώνεται η είσοδος από το 2024, πόσο θα κοστίζει

0
16
«Θέλετε Ευρώπη; Πληρώστε...»: Σε ποιους τουρίστες θα χρεώνεται η είσοδος από το 2024, πόσο θα κοστίζει

Το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS, που θα απαιτεί από όλους τους κατόχους διαβατηρίων τρίτων χωρών να λαμβάνουν άδεια ταξιδιού πριν από την είσοδο στο μπλοκ, έναντι αντιτίμου υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε από τον Νοέμβριο του 2023, αλλά τελικά αναβλήθηκε για το 2024, όπως σημειώνει το CNN.

Το ETIAS είναι μια γρήγορη ηλεκτρονική άδεια για υπηκόους τρίτων χωρών από τις περίπου 60 χώρες που δεν χρειάζονται σήμερα θεώρηση για την ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και θα λειτουργεί όπως το πρόγραμμα ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα κοστίζει 7 ευρώ και θα καλύπτει τρία χρόνια. Εάν το διαβατήριο κάποιου λήξει εντός των τριών ετών, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για νέο έγγραφο απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ETIAS.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) θα υποχρεώνει τους επισκέπτες από χώρες εκτός Ευρώπης να υποβάλλουν αίτηση για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης πριν από την άφιξή τους.

Το ETIAS αφορά οποιαδήποτε από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία).

Σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν 5 χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στο σύστημα ETIAS, δηλαδή η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ρουμανία. Σε αυτές τις πέντε χώρες οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση πριν από την είσοδο.

Μεταξύ των κατοίκων 60 χωρών που θα χρειάζεται να υποβάλλουν το έντυπο πριν από την άφιξή τους σε χώρα της ζώνης Σένγκεν είναι η Αργεντινή, Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τ ο ETIAS δημιουργήθηκε με στόχο τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα, καθώς θα εντοπίζει τα πρόσωπα που ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο σε έναν από τους προαναφερόμενους τομείς προτού φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr