Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
22.1 C
Athens
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέσσερις συμβάσεις του ΟΣΕ το διάστημα 2005-2015 στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα

Τέσσερις συμβάσεις του ΟΣΕ το διάστημα 2005-2015 στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα

0
13
Τέσσερις συμβάσεις του ΟΣΕ το διάστημα 2005-2015 στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα

Τέσσερις συμβάσεις με υπογραφές από το 2005 έως το 2015 και αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου ερευνά εδώ και μήνες ο Οικονομικός Εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας αναζητά ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.

Η έρευνα αναζητά το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως της απιστίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, από τις ανολοκλήρωτες συμβάσεις, τις ανανεώσεις και τις κωλυσιεργίες που άφησαν ανεκτέλεστα μία σειρά από έργα.

Οι τέσσερις συμβάσεις αποτελούν μέρος από το πλέγμα αναθέσεων που έχουν γίνει για υποδομές και μέτρα για την ασφάλεια της γραμμής.

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν τεθεί:

  • Σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου
  • Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και
  • Σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS

Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.

Αναφορικά με τη σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, η Οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας.

Πριν έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης θα διερευνήσει και τις υπόλοιπες καταγγελίες που ήρθαν στο φως μετά το δυστύχημα για καθυστερήσεις και μη υλοποίηση των συμβάσεων εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr