Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
7 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Συνάντηση «κορυφής» Σι και Πούτιν, έτοιμη για συνομιλίες η Μόσχα

Συνάντηση «κορυφής» Σι και Πούτιν, έτοιμη για συνομιλίες η Μόσχα

0
20
Συνάντηση «κορυφής» Σι και Πούτιν, έτοιμη για συνομιλίες η Μόσχα
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα όπου θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί καθώς το Πεκίνο, σύμμαχος της Ρωσίας, έχει προτείνει λύσεις στο παρελθόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Λύσεις στις οποίες η Δύση έχει επιδείξει μέτρια υποδοχή.

Η Δύση προειδοποίησε το Πεκίνο να μην προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα

Η επίσκεψη θα είναι η πρώτη του προέδρου Σι στη Ρωσία μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αξιωματούχους θα γευματίσει με τον Πούτιν τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν συνομιλίες την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται στο BBC, Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα θα υποστηρίξει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των συνομιλιών για την ειρήνη.

Το γεγονός ότι ο Κινέζος ηγέτης πηγαίνει στη Ρωσία σηματοδοτεί την ισχυρή υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα. 

Πέρυσι οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η συνεργασία τους δεν έχει όρια

Μέχρι τώρα η Κίνα δεν έχει παράσχει στη Ρωσία «θανατηφόρα» βοήθεια για να τη βοηθήσει να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να το κάνει.

Όσον αφορά τη διακηρυγμένη εταιρική σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, η Ρωσία -με οικονομία που έχει το ένα δέκατο του μεγέθους της Κίνας- βρίσκεται όλο και περισσότερο στο ρόλο του κατώτερου εταίρου.

Έτσι, η κινεζική κυβέρνηση έχει σίγουρα κάποια επιρροή στη Ρωσία. Άλλα στοιχεία που προκαλούν το ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτή είναι ο ισχυρισμός του Πεκίνου ότι είναι ουδέτερο και ότι δεν έχει αντιταχθεί στις εικασίες ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έντιμος μεσίτης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Οι προτάσεις της Κίνας ζητούσαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά το έγγραφο των 12 «προτάσεων» δεν έλεγε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προέτρεψε το Κίεβο και τη Μόσχα να ξεκινήσουν εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Κουλέμπα, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι οι δύο τους συζήτησαν τη “σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας”.

 

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr