Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
17.9 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν έχω κρυφτεί ποτέ – Θα αναλάβουμε τις ευθύνες...

Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν έχω κρυφτεί ποτέ – Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας αν υπάρχουν

0
17
Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν έχω κρυφτεί ποτέ – Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας αν υπάρχουν

«Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να το πάρουμε», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης για την τραγωδία στα Τέμπη.

Για την τραγωδία στα Τέμπη μίλησε ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος δήλωσε οτι δεν έχει κανέναν λόγο να κρυφτεί.

«Όταν σπαράζουν οι μανάδες και οι πατεράδες, δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις στα κανάλια με τον Άδωνι για να κάνεις καυγά», ήταν τα πρώτα λόγια που ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως «όταν έμαθα ότι ενδέχεται να γίνει κάτι στο τραμ, σταμάτησα τις εργασίες στο Τραμ». Ήταν κατηγορηματικός για τις κατηγορίες που του έχουν προσάψει από την κυβέρνηση: «Τι εννοείτε, ήμουν κρυμμένος; Ποτέ δεν έχω κρυφτεί. Δεν έχω λόγο να κρυφτώ».

Ακόμη, ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε: «Αν έχουμε μερίδιο ευθύνης, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να το πάρουμε». Εξαπέλυσε επίθεση στον νέο υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, λέγοντας ότι απέκρυψε να πει την αλήθεια. «Έκαναν 9,5 δισ. αναθέσεις και δεν έφτιαξαν το κέντρο που κάηκε το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα υπήρχε, υπήρχε και το δευτεροβάθμιο στην Καρόλου», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, για να προσθέσει: «Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΣΕ είχε 1200 άτομα προσωπικό. Επί ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα ήταν 25 σταθμάρχες και τώρα είναι 10, ένας εκ των οποίων ο μοιραίος σταθμάρχης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Αυτό το δυστύχημα δεν θα έπρεπε να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Αυτό το δυστύχημα δεν θα έπρεπε να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης για την τραγωδία στα Τέμπη. Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε: «Η σύμβαση του 2014 είναι η σηματοδότηση, είναι προαπαιτούμενο», τονίζοντας: «Μην με τρελαίνετε!».

«Το 2016 κατάλαβα ότι η σύμβαση 717 του ΟΣΕ ήταν άθλια, δεν έκανα νέα. Έκανα συμπληρωματική. Τα τρένα λειτουργούσαν με το παλιό σύστημα. Υπήρχε ασφάλεια», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Το σύστημα της σύμβασης 717 δεν μπορούσε να τοποθετηθεί πριν φτιαχτεί η διπλή γραμμή. Η μονή γραμμή ήταν παλιά. Σταμάτησε «Ποιος έκανε τη σύμβαση; Ο κ. Χατζηδάκης έκανε το 2007 για μια ανύπαρκτη σιδηροδρομική γραμμή και η κυβέρνηση Σαμαρά», υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης. Μάλιστα, τόνισε ότι «η Alstom δεν υπέγραφε τις μελέτες».

«Κοιμόμουν ήσυχος επί θητείας μου. Όταν αισθάνθηκα ότι υπήρχε θέμα με το Τραμ, το έκλεισα», επανέλαβε ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας: «Γι’ αυτά δεν αισθάνομαι ευθύνη». Και σημείωσε: «Το όλοι φταίνε δεν ισχύει, εγώ δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φταίει».

Το όλοι φταίνε, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι δεν φταίμε. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει. Ούτε εγώ προσωπικά. Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα γινόταν αν ίσχυε μέχρι το 2019 και το 2020 στον ΟΣΕ. Δεν θα γινόταν αυτό.

Κατ’αρχάς είναι τραγικό να λέμε ότι σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή έγινε σύγκρουση. Πότε στην Ελλάδα έχει γίνει αυτό; Μέχρι το 2018 είχαμε μονή και δεν είχε γίνει σύγκρουση. Είχαν γίνει άλλα δυστυχήματα αλλά είναι δυνατόν σε διπλή να γίνει μετωπική;

Αποδομήθηκε, κατέρρευσε όλο το σύστημα μέσα στα 4 χρόνια. Κατέρρευσε γιατί συνεχίστηκε μια άλλη λογική στην στελέχωση του ΟΣΕ.

Στον ΟΣΕ και στο Μεταφορών όταν σου λέει κάποιος έχω πρόβλημα ασφάλειας εκεί, σταματάς αν δεν μπορείς να διασφαλίσεις τους όρους ασφαλούς λειτουργίας. Εμείς σταματήσαμε το ΤΡΑΜ.

Το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης υπήρχε. Αυτό είναι βελτίωση της ασφάλειας γιατί υπήρχαν σταθμάρχες, κλειδούχοι και δευτεροβάθμιο που σταμάτησε το 2019 στην Καρόλου.

Το 2020 χωρίστηκε η Καρόλου σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hellinic Train. Και να κάνω και μια αποκάλυψη σε αυτό: Αυτό που λένε όλα τα παιδιά ότι βλέπουμε που έρχεται το delivery, αυτό στα τρένα υπήρχε και υπάρχει.

Ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να δούμε που είναι το τρένο, σε όλο το δίκτυο.

Τηλεδιοίκηση δεν υπήρχε, αλλά υπάρχει gps σε κάθε τρένο, υπάρχει εφαρμογή της Vodafone, όταν λειτουργούσαν μαζί ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ επικοινωνούσαν οι μεν του ΟΣΕ με τους σταθμάρχες και οι δε με τους μηχανοδηγούς. Δεν έβλεπαν σε ποια γραμμή, αλλά χάραζαν. Τώρα ο ΟΣΕ, δεν το έβλεπε.

Τώρα ο ΟΣΕ στο δευτεροβάθμιο κέντρο επειδή δεν νοιάστηκε κανείς το 2020 που έφυγε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να έχουν ένα τερματικό. Αναθεωρήσαν την σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για άλλα, και γλίτωσε 600 εκατ. η Hellinic, αλλά ένα τερματικό δε νοιάστηκε να πάει κανείς να δει ότι λείπει από την επιτήρηση.

Στη Λάρισα που αναφέρθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, υπήρχε το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης, αυτό ήταν τοπικό όμως. Στη Λάρισα, υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης που υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς.

Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις έκαναν. Έπρεπε να υπάρχει προσωπικό, να γίνονται συντηρήσεις» Μάλιστα, τόνισε ότι «η Alstom δεν υπέγραφε τις μελέτες».

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr