Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
16.3 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Νετανιάχου: Δίνει αέριο στην Ιταλία, περιμένει από τη Ρώμη να αναγνωρίσει την...

Νετανιάχου: Δίνει αέριο στην Ιταλία, περιμένει από τη Ρώμη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

0
25
Νετανιάχου: Δίνει αέριο στην Ιταλία, περιμένει από τη Ρώμη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Νετανιάχου προσφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία, αλλά θέλει να αναγνωρίσει η Ρώμη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιθυμεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ιταλία, όπως δήλωσε ο ίδιος ενόψει επίσκεψής του στη χώρα εγείροντας το ενδεχόμενο να προμηθεύει τη Ρώμη με φυσικό αέριο.

Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο. Τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία με την ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τον Νοέμβριο το Ισραήλ υπέγραψε επίσης μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τις TotalEnergies και Eni, η οποία επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να ξεκινήσουν την αναζήτηση φυσικού αερίου εντός του πλαισίου μιας συμφωνίας-ορόσημο για τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

«Θα ήθελα να δω περισσότερη οικονομική συνεργασία (μεταξύ του Ισραήλ και της Ιταλίας) … Πιστεύω ότι μια στενότερη σχέση με τις εταιρείες σας θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica. «Και έπειτα υπάρχει το φυσικό αέριο: έχουμε πολύ από αυτό και θα ήθελα να συζητήσω με ποιόν τρόπο να το μεταφέρω στην Ιταλία για να στηρίξω την οικονομική σας ανάπτυξη».

Ο Νετανιάχου, όπως είπε στην Repubblica, θα ζητήσει από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η Ρώμη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την προγονική πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και 3.000 χρόνια, όπως έκαναν οι ΗΠΑ με μια κίνηση στενής φιλίας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr