Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
7 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης για Τέμπη: «Αναλαμβάνω την ευθύνη…», άμεσα οικονομική και ψυχολογική στήριξη στα...

Μητσοτάκης για Τέμπη: «Αναλαμβάνω την ευθύνη…», άμεσα οικονομική και ψυχολογική στήριξη στα θύματα

0
19
Μητσοτάκης για Τέμπη: «Αναλαμβάνω την ευθύνη...», άμεσα οικονομική και ψυχολογική στήριξη στα θύματα
«Αναλαμβάνω την ευθύνη, ζητώ και πάλι δημόσια συγγνώμη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη και δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας τη συγνώμη που όπως είναι «προσωπική», αλλά και για λογαριασμό των προηγούμενων.

«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμη διαρκεί. Θέλω αν εκφράσω ξανά τη δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση. Ολοι φταίμε, κυβερνήσεις, διοικήσεις και συντεχνίες που εμπόδιζαν αξιολόγηση του προσωπικού» συμπλήρωσε.

«Τον επιμερισμό των ευθυνών θα κάνει η Δικαιοσύνη. Η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Εγγυώμαι διαφανή έρευνα και πρωτοβουλίες για βελτίωση της κατάστασης στους σιδηροδρόμους».

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στήριξη των θυμάτων, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, ενώ τόνισε ότι θα ανακοινωθούν άμεσα τα μέτρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι προγραμματίζονται προσλήψεις.

«Ακούγοντας τους διαλόγους, ένιωσα οργή και ντροπή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», σημείωσε. «Όλοι φταίμε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ολοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Διοικήσεις και συντεχνίες. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη. Ομως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο αλλά μπορώ να εγγυηθώ: Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και δίκαιη κρίση όσων εμπλέκονται και άμεσες πρωτοβουλίες για τους σιδηροδρόμους (τεχνολογία και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού)».

«Μέχρι τέλη καλοκαιριού η τηλεδιοίκηση»

«Τα τρένα μας θα κινούνται το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη ασφάλεια. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες. Αυστηροποιούμε άμεσα στο πλαίσιο για καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο, κάνουμε προσλήψεις. Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο της τηλεδιοίκησης. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει τελειώσει το έργο», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρξουν κονδύλια για το σιδηροδρομικό δίκτυο και υποσχέθηκε πως ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα θα γίνει ασφαλής.

«Τα τρένα μας όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα έχουμε δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Αυστηροποιούμε το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. «Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στους «εργατοπατέρες» και στο «προβληματικό» κράτος, το οποίο τόνισε ότι θα αλλάξει ή «τώρα ή ποτέ» για να γίνει πράξη αυτό που άκουσε στη Λάρισα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία «ποτέ ξανά».

Το ποτέ ξανά θα μετατραπεί σε τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας. Η δική μας απάντηση είναι τώρα. Προσπαθώντας, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr