Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
10 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Η Ευρώπη ετοιμάζεται για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία 1 δις- «Να ενεργοποιηθεί...

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία 1 δις- «Να ενεργοποιηθεί η πολεμική οικονομία»

0
22
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία 1 δις- «Να ενεργοποιηθεί η πολεμική οικονομία»

Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα για να προετοιμάσουν σχέδιο εντατικοποίησης των παραδόσεων πυρομαχικών στην Ουκρανία, παρότι τα αποθέματα των κρατών-μελών πιέζονται.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα αποδεχθεί ποτέ η Ρωσία να απειλεί την ασφάλειά της, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο του Καναδά και ενόψει της ενίσχυσης της υποστήριξης στην Ουκρανία. «Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ μια στρατιωτική δύναμη με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις να στέλνει τα άρματα μάχης της να περάσουν διεθνή σύνορα», σχολίασε η κυρία φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Οτάβα.

Οι 27 «δεν θα αποδεχθούν ποτέ αυτή την απειλή εναντίον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εναντίον των ίδιων των θεμελίων της διεθνούς κοινότητάς μας», επέμεινε.  Η πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε «ακλόνητη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας και η υποστήριξε πως η Ρωσία πρέπει να «πληρώσει για το έγκλημα» της «επίθεσης» που εξαπέλυσε, μετά την πρότασή της τον Νοέμβριο να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο.

«Αυτός δεν είναι πόλεμος μόνο εναντίον της Ουκρανίας. Είναι επίσης πόλεμος εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πόλεμος εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών», υποστήριξε η πρόεδρος, αναφερόμενη σε κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ κατά τις οποίες «η Ρωσία χρησιμοποιεί τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής της στην Ουκρανία».  Αλλά οι Ουκρανές «αντεπιτίθενται», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε καναδική στρατιωτική βάση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υποσχέθηκαν να στείλουν γεννήτριες στην Ουκρανία, που υφίσταται εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης εξαιτίας των επανειλημμένων ρωσικών επιθέσεων εναντίον του δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού.

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε εξάλλου την παράταση ως τον Οκτώβριο της εκπαιδευτικής αποστολής καναδών στρατιωτικών του μηχανικού στην Πολωνία, που επρόκειτο να τερματιστεί σύντομα, καθώς και την ανάπτυξη εκπαιδευτών του ιατρικού σώματος.  Μετά την επίσκεψή της στον Καναδά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στις ΗΠΑ, όπου θα την υποδεχθεί μεθαύριο Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Να ενεργοποιηθεί η πολεμική οικονομία»

Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα για να προετοιμάσουν σχέδιο εντατικοποίησης των παραδόσεων πυρομαχικών στην Ουκρανία, παρότι τα αποθέματα των κρατών-μελών πιέζονται πλέον, με την πρώτη επείγουσα αποστολή να εκτιμάται πως θα έχει αξία 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το ουκρανικό πυροβολικό, που βάλλει χιλιάδες φορές καθημερινά για να απωθήσει τον ρωσικό στρατό, αντιμετωπίζει πλέον κραυγαλέες ελλείψεις, ειδικά οβίδων 155 χιλιοστών για τα κανόνια του, επισημαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες δυτικοί υποστηρικτές του.

Οι υπουργοί Άμυνας, που θα συνεδριάσουν σήμερα στη Στοκχόλμη παρόντος του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και του ουκρανού ομολόγου τους Ολεξίι Ρέζνικοφ, αναμένεται να καταπιαστούν με σχέδιο που έχει τρεις πτυχές.Στόχος είναι να προωθηθεί για υιοθέτηση την 20ή Μαρτίου στη σύνοδο των επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Βασισμένο στις κοινές αγορές πυρομαχικών για να καθησυχαστούν οι βιομηχανίες πως οι παραγγελίες θα έχουν διάρκεια, το σχέδιο έχει σκοπό να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Κιέβου και να ενισχυθούν οι δυνατότητες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας πιο μακροπρόθεσμα.

Το πρώτο στάδιο, όπως καταρτίστηκε από διπλωμάτες της ΕΕ, έχει σκοπό να αξιοποιηθεί ποσό 1 δισεκ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ώστε να παραδοθούν μέσα σε μερικές εβδομάδες από τα στοκ των ενόπλων δυνάμεων χωρών-μελών.

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν ήδη αντλήσει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών από τα στοκ των στρατών τους, με την υποστήριξη που προσέφεραν να υπολογίζεται πως έχει κόστος 12 δισεκ. ευρώ, τα 3,6 δισεκ. από τα οποία εκταμιεύθηκαν από τον Μηχανισμό.

Συρράξεις υψηλής έντασης

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως υπάρχουν ακόμη επαρκείς ποσότητες οβίδων 155 χιλιοστών στις αποθήκες ώστε να μην κινδυνεύσουν οι χώρες της ΕΕ. Όμως οι υπουργοί Άμυνας αναμένεται να συζητήσουν πιο λεπτομερώς για το ζήτημα αυτό.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης κοινές παραγγελίες για τους στρατούς της ΕΕ και της Ουκρανίας, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στις κατασκευάστριες πυρομαχικών και ιδίως οβίδων για το πυροβολικό να αυξήσουν τις παραγωγικές δυνατότητές τους.

Χώρες όπως η Εσθονία, που πρότειναν η ΕΕ να πάει πολύ πιο μακριά (τέσσερα δισεκ. ευρώ και ένα εκατομμύριο οβίδες), επιμένουν πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.«Με βάση τις ουκρανικές ανάγκες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 350.000 οβίδες 155 χιλιοστών τον μήνα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάντις Ρολ, αξιωματούχος του εσθονικού υπουργείου Άμυνας.

Η ΕΕ θέλει επίσης να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο το σχέδιο να φρενάρει εξαιτίας της γραφειοκρατίας.Ένα από τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν είναι το εάν οι παραγγελίες θα περνούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) ή κράτη μέλη με μεγαλύτερη εμπειρία στη σύναψη τέτοιων συμβάσεων.

Άλλο ζήτημα για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες: η υπόθεση εργασίας πως θα μπορούσαν να γίνουν αγορές οβίδες από κατασκευάστριες εκτός Ευρώπης — αυτό θα επέτρεπε η διαδικασία να επιταχυνθεί η διαδικασία, λένε ορισμένοι, αλλά χωρίς να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, αντιτείνουν άλλοι.

Υπάρχει πάντως συναίνεση στους 27 για το ότι έπειτα από αρκετά χρόνια αποεπένδυσης στους στρατούς μετά τον ψυχρό πόλεμο και με τις λεγόμενες ασύμμετρες συρράξεις να περνούν στο πρώτο πλάνο, πρέπει να γίνει ξανά προετοιμασία για πολέμους ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν έχει προετοιμαστεί για να καλύψει τις ανάγκες μιας σύρραξης υψηλής έντασης», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν.  «Η αμυντική βιομηχανία μας πρέπει να ενεργοποιηθεί γρήγορα, σε εισέλθει σε κατάσταση ‘πολεμικής οικονομίας’», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, προκειμένου να επιτευχθεί «παράλληλα» ο εφοδιασμός της Ουκρανίας και η αναπλήρωση των ευρωπαϊκών στοκ.

Πέρα από τις κοινές παραγγελίες, ο επίτροπος Μπρετόν αναμένεται να καλέσει τους υπουργούς Άμυνας να αποδεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια για να καλυφθούν βιομηχανικές ανάγκες και να χορηγηθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Η σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Άμυας καταγράφεται την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει πως οι δυνάμεις του, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο περικύκλωσής τους, θα κρατήσουν την Μπαχμούτ, επίκεντρο άγριων μαχών που διαρκούν μήνες στο Ντονμπάς, όπως ονομάζεται η ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr