Εκλογές στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση ανακοινώνει σήμερα τον υποψήφιό της

0
20

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία σκοπεύει να ανακοινώσει σήμερα τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Οι αρχηγοί των 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεδρίασαν επ’ αυτού και όλοι τους δήλωσαν την προσήλωσή τους στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Γιατί η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ εγκατέλειψε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στο παρά πέντε; Πολλοί αναρωτιώνται αν η Ακσενέρ θα συνεργαστεί  με τον πρόεδρο Ερντογάν, συνεργασία που θα του εξασφάλιζε πλειοψηφία στην τουρκική βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για την κήρυξη πρόωρων εκλογών στις 14η Μαίου.

Το κόμμα του προέδρου Ερντογάν δεν είχε αυτή την πλειοψηφία και δεν μπορούσε θεσμικά να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής. Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα έληγε και η αμφισβήτηση της νομιμότητας της 3ης υποψηφιότητας του Ερντογάν ως προέδρου κάτι το οποίο έθετε συνεχώς ως θέμα η αντιπολίτευση.

Κατά την άποψη της κυρίας Αξενέρ, ο κ. Κιλιτσντάρογλου δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες να επικρατήσει. Πρότεινε να ονομαστεί κοινός υποψήφιος είτε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ή ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας. Και οι δύο πολιτικοί του CHP αυτοί τα πάνε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις από τον αρχηγό του κόμματος.

Όμως ο επί σειρά ετών αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίχθηκε από το κόμμα του και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα στη συμμαχία. Οι δυο δήμαρχοι επίσης τάχθηκαν υπέρ του.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr