Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
7 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο δρόμος προς την «καρατόμηση» Πολάκη και η...

Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο δρόμος προς την «καρατόμηση» Πολάκη και η συνεδρίαση της Τρίτης

0
28
Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο δρόμος προς την «καρατόμηση» Πολάκη και η συνεδρίαση της Τρίτης

Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο Παύλος Πολάκης – μετά τη νέα ανάρτηση του βουλευτή Χανίων αλλά και την επίσημη διαρροή που ακολούθησε από πηγές του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί δεδομένο ότι ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης έχει αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός λίστας για τις βουλευτικές εκλογές 2023, κάτι που είχε γίνει σαφές για την Κουμουνδούρου από την προηγούμενη ανάρτηση του, πριν ακριβώς από μια βδομάδα, για την οποία επίσης είχε προκληθεί αυστηρή διαρροή από την πλευρά του κόμματος.

Στην κορυφή, λοιπόν, της κομματικής ιεραρχίας θεωρούν οτι προχώρησε σε νέα ανάρτηση ακριβώς για να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων, με αποτέλεσμα να δίνουν εξαιρετικά μικρή πιθανότητα στο να αλλάξει η πορεία του προς την έξοδο από τα ψηφοδέλτια, ανασκευάζοντας πλήρως.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολόγιας την Τρίτη 

Το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται, τώρα, να συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση: Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

«Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του.

Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει διάφορα διαδικαστικά και επικοινωνιακά, σχετικά με τη ζημιά που υφίσταται, δεν βρίσκει όμως να πει ούτε μία κουβέντα για τις προγραφές και για την ουσία όσων απαράδεκτων είπε ο κ. Πολάκης αναφέρει, από την πλευρά της, της ΝΔ.

Ο δρόμος προς… την έξοδο

Το πρώτο μήνυμα από το μακρινό 2021

«Δεν ανεβαίνω στη Θεσσαλονίκη με σένα ανεμβολίαστο», είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στον κ. Πολάκη, λίγο πριν από την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2021…

Τότε ο βουλευτής Χανίων συμμορφώθηκε κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μπόρεσε να ανεβεί στη συμπρωτεύουσα με έναν πονοκέφαλο λιγότερο. Οι γνώστες των εσωκομματικών παρασκηνίων του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τότε ότι αυτό είναι ένα πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κ. Παύλο Πολάκη.

Ωστόσο, ο κ. Πολάκης προκάλεσε κι άλλους πονοκέφαλους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι και τον τελευταίο, με την ανάρτηση για προγραφές δημοσιογράφων, τραπεζιτών και δικαστικών που προκάλεσε την οργή του κ.  Αλέξη Τσίπρα και την οριστική απόφασή του να τον αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια και πιθανότατα και από το κόμμα.

Κι όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο «αψύς Κρητικός», όπως τον είχε χαρακτηρίσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός, φαινόταν να είχε συμμορφωθεί με την εντολή του γραφείου Τσίπρα να ενημερώνει πριν οποιαδήποτε δημοσιοποίηση αφορούσε σκάνδαλο της ΝΔ.

Ως αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας, άλλωστε, είχε δρέψει δάφνες για την αποκάλυψη υποθέσεων όπως του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια και, οι πιο πρόσφατες, του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά και της υποψήφιας βουλευτού Εύβοιας, Σοφίας Νικολάου.

Αποδείχθηκε, ωστόσο, πως ο κ. Πολάκης είναι όπως ο σκορπιός στο σχετικό ανέκδοτο, ο οποίος τσιμπά τον βάτραχο αν και γνωρίζει ότι αυτό θα φέρει και το δικό του τέλος.

Οι φωτιές με το ψηφοδέλτιο Χανίων

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει αναστάτωση με την επιμονή του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Χανίων ο «οπλαρχηγός» του Μιχάλης Χαιρετάκης, μολονότι είχε ληφθεί διαφορετική απόφαση από το αρμόδιο πενταμελές όργανο και την Πολιτική Γραμματεία.

Η τελευταία του ανάρτηση, ωστόσο, ξεχείλισε το ποτήρι, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρουν με νόημα πως το κόμμα έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του, καθώς κι αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση κι όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις κι αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητώς αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης», σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας- για το αν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και για το αν θα παραμείνει στο κόμμα- θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός αν τα προλάβει ο ίδιος ο κ. Πολάκης τις εξελίξεις με δική του οριστική απόφαση αποχώρησης και καθόδου του για δήμαρχος Σφακίων, όπως άφησε να εννοηθεί σε ανάρτησή του την Κυριακή.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Με πηγές δεν ανοίγω διάλογο»

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Πολάκης έδωσε το στίγμα του των επόμενων κινήσεων του όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες για τον ίδιο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής:

«Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεια και στην Κεντρική Επιτροπή.
Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο…
Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά.
Εκει θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!
»

«Στα Σφακιά με καθαρούς ανθρώπους»

Νωρίτερα, λίγα λεπτά αφότου στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα προέβησαν στη γνωστή διαρροή με την οποία έκοβαν και τις τελευταίες τις «γέφυρες» συνεννόησης με τον βουλευτή Χανίων, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εκείνος επέλεξε να θέσει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και εκτός κόμματος, ο βουλευτής ανέβασε 11 φωτογραφίες του από τα Σφακιά, σε μία εκ των οποίων εικονίζεται να βγάζει selfie αγκαλιά με τη σύζυγό του Δώρα κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού πάνω από μια παραλία.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε χαρακτηριστικά: «Βόλτα στα Σφακιά σήμερα, στην Ανωπόλη με τη Δώρα. Σε τόπους με απεριόριστους ορίζοντες, καθαρό αέρα και λεβέντες ανθρώπους (χωριό της μάνας μου). Θυμήθηκα πολλά ανεβαίνοντας απ αυτά που έγιναν εδώ το 2010-14».

 

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr