Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
16.3 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Κελαηδάει» ο Παντσέρι: Η εμπλοκή της ωραίας Εύας, τα 2,6 εκατ. και...

«Κελαηδάει» ο Παντσέρι: Η εμπλοκή της ωραίας Εύας, τα 2,6 εκατ. και το νέο πρόσωπο του Qatargate

0
21
«Κελαηδάει» ο Παντσέρι: Η εμπλοκή της ωραίας Εύας, τα 2,6 εκατ. και το νέο πρόσωπο του Qatargate
Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο του Qatargate και τη δράση της εγκληματικής ομάδας που δωροδοκούσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχονται στο «φως» μέσα από την κατάθεση του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Ο Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται «εγκέφαλος» του εγκληματικού αυτού δικτύου, έχει ξεκινήσει να αποκαλύπτει πρόσωπα και πράγματα για την υπόθεση αφού πρώτα υπέγραψε σχετική συμφωνία με τις βελγικές Αρχές, με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή.

Οι βελγικές εφημερίδες Le Soir, Knack και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία από τις καταθέσεις του πρώην ευρωβουλευτή που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 13 Φεβρουαρίου και άλλα αρχεία της έρευνας.

Όπως αποκαλύπτουν, ο Παντσέρι παραδέχτηκε ότι έλαβε συνολικά ποσό 2,6 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δόθηκε σε μετρητά και μέρος του προωθήθηκε σε ευρωβουλευτές και εργαζόμενους στο ευρωκοινοβούλιο το χρονικό διάστημα από το 2018 έως το 2022.

Όπως είπε ο ίδιος, «βασικός πελάτης» είναι το Κατάρ ενώ το Μαρόκο έδωσε περί τα 180.000 ευρώ σε μετρητά, δώρα και ταξίδια.

Η Μαυριτανία, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση Παντσέρι, πλήρωσε περί τα 200.000 ευρώ στους Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, το «δεξί χέρι» του Ιταλού και συντρόφου της Εύας Καϊλή.

Η κατάθεση του Παντσέρι φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Βέλγο Ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, εναντίον του οποίου έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες μετά από τη σύλληψή του.

Το νέο πρόσωπο

Έβαλε όμως, στο «κάδρο» και τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και την Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει προφυλακισμένη σε φυλακή των Βρυξελλών.

Έκανε, όμως, αναφορά και σε ένα ακόμη πρόσωπο: τη Λάρα Κόμι, Ιταλή Ευρωβουλευτή του κόμματος Forza Italia, που αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022. Η ίδια αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Τέλος, ο Αντόνιο Παντσέρι υποστηρίζει ότι έχει δώσει δώρα ή και χρήματα σε δύο συνεργάτες και πολιτικούς συμβούλους ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Le Soir γράφει πως πριν από τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου, έστειλε περί τα 15 email με ερωτήσεις σε άτομα, οργανώσεις ή και κράτη που αναφέρονται στα αρχεία του Παντσέρι.

Ωστόσο, οι μοναδικές απαντήσεις που έλαβε ανέφεραν πως δεν θα γίνει κανένα σχόλιο για έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι είπε για την Καϊλή

Σχετικά με την Εύα Καϊλή, η Le Soir αναφέρει ότι η Έλληνίδα ευρωβουλευτής του S&D θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο μετανοημένος Παντσέρι, είχε αποφασιστεί από τον Αλ Μαρί σε συνάντηση στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή –η ψηφοφορία έγινε στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα– μέχρι έως 250.000 ευρώ.

Ελπίζοντας να μπορέσει να προσφέρει αργότερα μια υπηρεσία στους ευεργέτες της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα συμμετείχε στους βουλευτές της αντιπροσωπείας της Βουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.

Πάντα σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντόνιο Παντσέρι, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής θα ζητούσε από τον πρόεδρο της Fifa, Τζάνι Ινφαντίνο, να μεσολαβήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ώστε εκείνος να στηρίξει την κατάργηση βίζας για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν ξέρω αν το έκανε» είπε ο Παντσέρι.

Τέλος, η βελγική εφημερίδα αναφέρει πως η παρακολούθηση των επικοινωνιών της Εύας Καϊλή στις φυλακές Χάρεν, όπου κρατείται, αποκάλυψε πως η ευρωβουλευτής ζήτησε από οικείο της πρόσωπο της να βρει ένα κινητό τηλέφωνο και USB που βρίσκονταν σε κάποια από τις κατοικίες της -ίσως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατάθηκε και η κράτησή της.

Οι συνήγοροι της κυρίας Καϊλή, Σβεν Μέρι και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr