ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν για την καταπίεση των γυναικών στο Αφγανιστάν

0
42

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν για την καταπίεση των γυναικών στο Αφγανιστάν

Ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος στελεχών των Ταλιμπάν , περιέχει κυρίως, το νέο πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε, εξαιτίας «της καταπίεσης των γυναικών» στο Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του, αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται ώστε να επιβληθούν επιπρόσθετοι περιορισμοί ως προς τις βίζες σε βάρος ορισμένων νυν και πρώην μελών των Ταλιμπάν, μέλη μη κρατικών οργανώσεων ασφαλείας και άλλα πρόσωπα που θεωρείται πως ευθύνονται ή συνεργούν στην καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται σε συντονισμό με συμμάχους τους για να «γίνει σαφές στους Ταλιμπάν ότι οι ενέργειές τους θα έχουν σημαντικά κόστη και κλείνουν τον δρόμο στη βελτίωση των σχέσεων τους με τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε ο κ. Μπλίνκεν.
Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν ακραίους περιορισμούς στις γυναίκες, αποκλείοντάς τις από τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ή ακόμη να πηγαίνουν σε πάρκα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, απαγόρευσαν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να απασχολούν Αφγανές, αναγκάζοντας αρκετές από αυτές να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr