Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
9 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ G20 για Ουκρανία: Δεν συμφωνούν σε κοινό ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας –...

G20 για Ουκρανία: Δεν συμφωνούν σε κοινό ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας – Ποιες χώρες στηρίζουν Πούτιν

0
19
G20 για Ουκρανία: Δεν συμφωνούν σε κοινό ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας - Ποιες χώρες στηρίζουν Πούτιν

Πόλεμος ή ειδική στρατιωτική επιχείρηση: ¨Ένας χρόνος έχει περάσει και οι ΥΠΟΙΚ των G20 δεν συμφωνούν στο πώς να χαρακτηρίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την «ουδέτερη» Ινδία να πρωτοστατεί στην στήριξη της Ρωσίας.

Έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για το πώς να χαρακτηρίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι πιθανόν να ολοκληρώσουν σήμερα τη συνεδρίαση τους στην Ινδία χωρίς να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ομάδα των G7 εμφανίζονται αμετακίνητοι στο αίτημα το κοινό ανακοινωθέν να καταδικάσει απερίφραστα τη Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα – κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι αποστολές της Ρωσίας και της Κίνας.

Πόλεμος ή ειδική στρατιωτική επιχείρηση

Η Ρωσία, που είναι μέλος της G20, αναφέρεται στη δράση του στρατού της στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δεν μιλά για εισβολή, ούτε πόλεμο.

Η Ινδία, η χώρα που φιλοξενεί τις συναντήσεις, πιέζει επίσης τους συμμετέχοντες να αποφύγουν τη χρήση του όρου «πόλεμος» σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, όπως δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της G20. Η Ινδία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, έχει σε μεγάλο βαθμό τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, επιδιώκοντας διπλωματική λύση και αυξάνοντας σημαντικά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ομάδα να υπαναχωρήσει από τη κοινή δήλωση η οποία συμφωνήθηκε στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία αναφέρει ότι «τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

«Είτε έχουμε την ίδια γλώσσα είτε δεν υπογράφουμε τελικό ανακοινωθέν», τόνισε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους χθες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης χθες, δήλωσε ότι η G20 δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από την προηγούμενη κριτική της σε βάρος της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια, αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε.

Υψηλόβαθμη πηγή από τη G20 δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανακοινωθέν είναι δύσκολες, με τη Ρωσία και την Κίνα να μπλοκάρουν τις προτάσεις των χωρών της Δύσης. «Η Ινδία θέλει να διατηρηθεί η διατύπωση του Μπαλί», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η πηγή αυτή και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτός κι συμβεί κάτι απρόσμενο την τελευταία στιγμή, είναι απίθανο να υπάρξει συναίνεση επί του ανακοινωθέντος και ότι η συνάντηση πιθανόν να ολοκληρωθεί με δήλωση της χώρας που φιλοξενεί τις συζητήσεις, στην οποία θα δίδεται να περίληψη των όσων διημείφθησαν.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, η επιλογή θα ήταν η Ινδία να εκδώσει δήλωση της προεδρεύουσας χώρας», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr