Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
9 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δένδιας: «Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, μπορούν να ξεκινήσουν ξανά...

Δένδιας: «Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, μπορούν να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες»

0
18
Δένδιας: «Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, μπορούν να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – όπως διαμορφώθηκαν μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα χώρα – αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό κλίμα επαναπροσέγγισης των κοινωνιών».

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την Πέμπτη πως παρατηρείται μείωση της έντασης Ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

«Έχει μειωθεί δραστικά, για να μην πω έχει μηδενιστεί«, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως επίκεινται εκλογές και στις δύο χώρες κι επομένως δεν μπορούν να αναμένονται δραματικές αλλαγές σε επίπεδο άσκησης πολιτικής.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε, ωστόσο, αισιόδοξος πως θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές:

Είναι πιο εύκολο να γίνει επανέναρξη των συνομιλιών. Πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν οι διαφορές. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτή τη βάση, μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, τόνισε.

Βασικό μέλημα της ελληνικής διπλωματίας, άλλωστε, είναι η διατήρηση του καλού κλίματος, καθώς, πλέον, είναι ευκολότερο να γίνει μία επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η επίσκεψη Μπλίνκεν ήταν εξαιρετική»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, παράλληλα, στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα και στα συμπεράσματα που αποκόμισε η Αθήνα από τις επαφές με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Θα προτιμούσα η επίσκεψη να γινόταν χωρίς πυρετό (σ.σ. ο κ. Δένδιας ταλαιπωρήθηκε εκείνες τις ημέρες από ίωση). Ήταν μία εξαιρετική επίσκεψη. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν δημοσίως και κατ’ ιδίαν την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι σταθερός πυλώνας ειρήνης και δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα μηνύματα που έχει αποκομίσει ο κ. Μπλίνκεν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε:

«Δεν χρειαζόταν. Είχα μιλήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι ΗΠΑ είδαν με πολύ θετικό τρόπο τη δυνατότητα επανέναρξης των συζητήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Μη θεωρήσει κανείς ότι η αμερικανική πλευρά μπήκε σε λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr