Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
17.6 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ «Αγγίζει» τον Ερντογάν το σκάνδαλο με τις σκηνές που πουλούσε η Ερυθρά...

«Αγγίζει» τον Ερντογάν το σκάνδαλο με τις σκηνές που πουλούσε η Ερυθρά Ημισέληνος στους σεισμόπληκτους

0
19
«Αγγίζει» τον Ερντογάν το σκάνδαλο με τις σκηνές που πουλούσε η Ερυθρά Ημισέληνος στους σεισμόπληκτους
Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με αφορμή την αποκάλυψη ότι η Ερυθρά Ημισέληνος αντί να δωρίσει σκηνές στους σεισμόπληκτους όπως είχε υποχρέωσ απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, τις πουλούσε.

Η οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δέχθηκε σφοδρά «πυρά» από την αντιπολίτευση και τουρκικά ΜΜΕ την Κυριακή (26/2), επειδή αντί να δωρίσει, έδινε έναντι αντιτίμου τις σκηνές σε όσους έπληξαν οι μεγάλοι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, που κατέστρεψαν τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ που αποκάλυψε αυτήν την υπόθεση, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος πούλησε 2.050 σκηνές -που προορίζονταν για επιζώντες- στη φιλανθρωπική ΜΚΟ Ahbap έναντι 46 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (2,4 εκατομμύρια δολάρια).

Αυτές οι σκηνές μεταφέρθηκαν και εγκαταστάστηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ στο Twitter.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Κερέμ Κινίκ, επιβεβαίωσε στο twitter ότι η Kizilay Cadir, θυγατρική της οργάνωσής του που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των σκηνών, παρείχε στην Ahbap καταλύματα «σε τιμή κόστους».

«Η συνεργασία της Ερυθράς Ημισελήνου με την Ahbap είναι ηθική, λογική και δεοντολογική», πρόσθεσε ο Κινίκ. Όμως, οι δηλώσεις του δεν σταμάτησαν την κατακραυγή στα MME και σε social media.

Τι έλεγε ο Ερντογάν

«Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Τουρκίας, η Ερυθρά Ημισέληνος, πούλησε σκηνές, αντί να τις χαρίσει σε όσους είχαν ανάγκη, καθώς οι άνθρωποι εκλιπαρούσαν για αυτές, τρεις μέρες μετά τον σεισμό. Πρόκειται για σκάνδαλο», έγραψε ο Μουράτ Αγκιρέλ, δημοσιογράφος της «Τζουμχουριέτ», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι δεν μοίρασε επαρκή αριθμό σκηνών, ανθρωπιστική βοήθεια και δεν ανέπτυξε επαρκείς ομάδες βοήθειας σε πολλές τοποθεσίες τις ημέρες μετά τον σεισμό.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Ahbap και εθελοντών, βοήθησαν για να καλυφθούν τα κενά.

Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, έχοντας το καθεστώς σωματείου, συνεργάζεται στενά με τις τουρκικές αρχές και επωφελείται από πολυάριθμες επίσημες εκστρατείες δωρεών.

Στελέχη της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της Ερυθράς Ημισελήνου. «Ντροπή σου!» έγραψε στο twitter η Μεράλ Ακσενέρ, η πρόεδρος του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi).

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους επικριτές της Ερυθράς Ημισελήνου ως «ανέντιμους και αχρείους».

Ο Ερντογάν επικρίθηκε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ερντογάν, πρόσβαλες τα θύματα του σεισμού για την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Αλλά ναι, τι θα έλεγες;»

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr