Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη 25/1 – Στην ατζέντα και η Ελλάδα

0
12

Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη 25/1 – Στην ατζέντα και η Ελλάδα

Το μεγάλο διεθνές προεκλογικό παζάρι του Ερντογάν, με στόχο να αποκομίσει εκλογικά οφέλη, συνεχίζεται. Η Άγκυρα αποφάσισε να μπλοκάρει επισήμως την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που τη φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τη Δύση. Αύριο Τετάρτη 25/1 συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας με τη Συρία και την Ουκρανία να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η Άγκυρα οδηγεί στα άκρα την οργή για το κάψιμο του Κορανίου στην Στοκχόλμη. Αναβάλει επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με Σουηδία – Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Τον τόνο τον είχε δώσει από χθες ο ίδιος ο Ερντογάν.

«Εάν αγαπάτε, υπερασπίζεστε και προστατεύετε τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους εχθρούς του Ισλάμ τόσο πολύ, τότε σας συμβουλεύουμε να αφήσετε στα δικά τους χέρια την άμυνα της χώρα σας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αδιέξοδο είχε υπαινιχθεί από νωρίς και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, εκτιμώντας ότι η όποια εξέλιξη στο θέμα θα έρθει μετά τις τουρκικές εκλογές. Ομοίως και ο Υπουργός Εξωτερικών που έκανε λόγο για την ανάγκη ενός διαλείμματος. Αλλά πήρε πίσω τα περί διεύρυνσης του ΝΑΤΟ μόνο με τη χώρα του, αν χρειαστεί.

Παράλληλα όμως η Τουρκία ανοίγει και νέο μέτωπο, με την Ολλανδία αυτή τη φορά, καθώς ακροδεξιός οπαδός του κινήματος ΠΕΓΚΙΝΤΑ, έσχισε μπροστά στην κάμερα το Κοράνι. Και κάλεσε για εξηγήσεις τον Ολλανδό πρέσβη στην Άγκυρα.

«Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, τις ηθικές αξίες και την κοινωνική ανοχή όχι μόνο για τους Μουσουλμάνους, αλλά και όλη την ανθρωπότητα και βλάπτουν την κουλτούρα της ειρηνικής συνύπαρξης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτό το φασιστικό έγκλημα μίσους ως πράξη ελευθερίας και ανοχής. Η Ευρώπη πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη σκοτεινή τάση, λέει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν εσκεμμένα επιδιώκει την ένταση ειδικά με τη Σουηδία λόγω εκλογών. Όπως σχολιάζει ο τουρκοαμερικανός καθηγητής Τιμούρ Κουράν μόνο με τις παροχές δεν μπορεί να κερδίσει στις κάλπες. Χρειάζεται την ένταση, αλλά όχι αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα: «Οι εντάσεις με την Ελλάδα θα μπορούσαν να του δώσουν αυτό που θέλει, αλλά συνοδεύονται από μεγάλα ρίσκα. Είναι πολύ πιο ασφαλές να πυροδοτείς εντάσεις με μια μακρινή ευρωπαϊκή χώρα. Η Σουηδία είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται».

Διεύρυνση ΝΑΤΟ, ελληνοτουρκικά, Συρία και Ουκρανία θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη 25/1 στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr