Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Τα βρήκε «σκούρα» η Φιλανδία: Εξετάζει ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς την...

Τα βρήκε «σκούρα» η Φιλανδία: Εξετάζει ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς την Σουηδία

0
9
Τα βρήκε «σκούρα» η Φιλανδία: Εξετάζει ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς την Σουηδία

Η Φινλανδία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της.

Η δήλωση αυτή έρχεται αφού η Τουρκία απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως στην υποψηφιότητα της Σουηδίας, μετά τη διαμαρτυρία για το κάψιμο του Κορανίου, σύμφωνα με το euronews.

Η κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει «η πρώτη επιλογή», αλλά προφανώς πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει, δήλωσε ο Pekka Haavisto.

«Ακόμα είναι νωρίς να πούμε το οτιδήποτε»

Τον Μάιο, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει τις αιτήσεις τους, σε μια προσπάθεια να πείσει το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να ικανοποιήσουν ορισμένα πολιτικά αιτήματα, όπως η έκδοση επικριτών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κουρδικών ομάδων που υποστηρίζει ότι είναι “τρομοκράτες”.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της χώρας του, μετά από μια διαδήλωση για το κάψιμο του Κορανίου στη σουηδική πρωτεύουσα που προκάλεσε διαμαρτυρίες στην Τουρκία και τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην εγκρίνει η Τουρκία την προσχώρησή μας στο ΝΑΤΟ»

Ωστόσο ο Τομπίας Μπίλστρομ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters δήλωσε πώς:

  «Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει πλέον σε ένα σημείο όπου η Σουηδία και η Φινλανδία έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας σε αυτό το (τριμερές) μνημόνιο και είναι καιρός η τουρκική εθνοσυνέλευση να ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου».

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr