Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
14.4 C
Athens
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι καλλιτέχνες προχωρούν σε 48ωρη απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου

Οι καλλιτέχνες προχωρούν σε 48ωρη απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου

0
20
Οι καλλιτέχνες προχωρούν σε 48ωρη απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου
Οι καλλιτέχνες προχωρούν «ακόμα πιο δυναμικά» στην 48ωρη απεργία, που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

Οι καλλιτέχνες επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους καθώς -όπως υποστηρίζουν- η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε χθες στην Βουλή «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος «πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Παράλληλα, η ρύθμιση, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά».

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η τροπολογία «καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ» και προσθέτει: «Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ».

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr