ΗΠΑ: «Ένοχός» δηλώνει στο δικαστήριο ο βαρόνος των ναρκωτικών από την Κολομβία «Οτονιέλ»

0
32

ΗΠΑ: «Ένοχός» δηλώνει στο δικαστήριο ο βαρόνος των ναρκωτικών από την Κολομβία «Οτονιέλ»

O Κολομβιανός  βαρόνος «Οτονιέλ», ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, ομολόγησε χθες Τετάρτη την ενοχή του στην κατηγορία της διεθνούς διακίνησης κοκαΐνης ενώπιον της δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη, όπου είναι αντιμέτωπος ως και με ισόβια κάθειρξη.

Ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα Νταβίντ, ή Οτονιέλ, 51 ετών, ανέγνωσε γραπτή δήλωση με την οποία παραδέχθηκε πως διευθέτησε τη μεταφορά 96 και πλέον τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ μέσω της κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού.

Ομολόγησε ακόμη πως, στο πλαίσιο της «στρατιωτικής δουλειάς» του, «διαπράχθηκαν φόνοι» από μέλη της οργάνωσής του, που μετράει ως και 6.000 μέλη, παραδέχθηκε πως η συμμορία του «εγγυάτο την ασφάλεια εργαστηρίων και διακινητών ναρκωτικών και επέβαλε φόρους» για την κοκαΐνη που διερχόταν από εδάφη υπό τον έλεγχό της.

Ο Ουσάγα Νταβίντ αναμένεται να καταδικαστεί απο 20ετή έως ισόβια κάθειρξη ενώ έχει αποδεχτεί την κατάσχεση 216 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της συμφωνίας του για την ομολογία της ενοχής του. 

Ο Οτονιέλ, επικεφαλής από το 2012 της συμμορίας που ίδρυσαν υπολειμματικές δυνάμεις ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, δήλωσε ένοχος για την πολυετή διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης, για συνωμοσία με σκοπό την παρασκευή και τη διάθεση κοκαΐνης, και για συνωμοσία για τη διακίνηση κοκαΐνης διά θαλάσσης, κατηγορία που περιεχόταν σε δίωξη σε βάρος του από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντας.

Η έκδοση του τον Μάιο του 2022, επτά μήνες μετά τη σύλληψή του στην Κολομβία, πυροδότησε αιματηρή εκστρατεία αντιποίνων, σειρά δολοφονιών αστυνομικών στη χώρα του. 

Όμως ο “Οτόνιελ”, μετά την εκλογή του προέδρου Γουστάβο Πέτρο που επιδιώκει να τερματίσει την εμφύλια σύρραξη, έδωσε εντολή να σταματήσει το κύμα των δολοφονιών.

Η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών υποστηρίζει ότι, το καρτέλ του Κόλπου συνεργάστηκε με τα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο για να μεταφέρει παράνομα ναρκωτικά στην αμερικανική επικράτεια.

Κατά την ίδια πηγή, το 90% των ναρκωτικών που διατίθενται στην αμερικανική αγορά προέρχεται από την Κολομβία και συχνά αναμιγνύεται με φαιντανύλη, ισχυρή και εξαιρετικά θανατηφόρα ουσία, που προσθέτουν τα μεξικανικά καρτέλ.

Στις ΗΠΑ το 2021  καταγράφηκαν 108.000 θάνατοι απο υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr