Η «Νυχτερινή Σκοπιά» του Ρέμπραντ αποκαλύπτει νέα μυστικά

0
17

Η «Νυχτερινή Σκοπιά» του Ρέμπραντ αποκαλύπτει νέα μυστικά

Ο διάσημος ζωγράφος Ρέμπραντ χρησιμοποίησε μια ασυνήθιστη ένωση μολύβδου στον διάσημο πίνακα του «Η νυχτερινή σκοπιά», όπως αποκάλυψε η ανάλυση μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που χρησιμοποίησε έναν ειδικό σαρωτή στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

«Δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν σχηματισμός μολύβδου σε πίνακα του 17ου αιώνα», σημειώνει το πανεπιστήμιο. Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό “Angewandte Chemie” – (Εφαρμοσμένη Χημεία), παρέχει νέες πληροφορίες για τις γνώσεις του Ρέμπραντ σχετικά με τη χημεία και τον τρόπο με τον οποίο προετοίμαζε τα χρώματά του.

Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την καλή συντήρηση του καμβά. Χάρη στον σαρωτή του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, η ομάδα μπόρεσε να αποδείξει ότι οι φορματικοί μόλυβδοι βρίσκονται στην προτομή του υπολοχαγού Ρούιτενμπουργκ, ενός από τους κύριους χαρακτήρες του πίνακα, εξήγησε ο ερευνητής Βίκτορ Γκονζάλεζ. Μια επιστημονική ομάδα διερευνά επί του παρόντος πώς συμπεριφέρεται χημικά ο πίνακας του Ρέμπραντ.

Με βάση την προετοιμασία των πινάκων στο εργαστήριο του καλλιτέχνη, η ερευνητική ομάδα μπορεί να μιμηθεί στο εργαστήριο αυτά που χρησιμοποιούνταν πριν από τέσσερις αιώνες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συγκρίνουν αυτά τα νέα υλικά με ένα θραύσμα του έργου του Ρέμπραντ για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την προέλευση των σχημάτων.

«Ο 17ος αιώνας ήταν μια περίοδος κατά την οποία εμφανίστηκαν η φυσική και η χημεία», λέει ο καθηγητής Κοέν Γιάνσενς του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας. Καλλιτέχνες και επιστήμονες συνήθιζαν να συναντώνται σε αυτό που ονομάζονταν «μορφωμένες κοινωνίες».

«Δεν είναι αδιανόητο ότι ο Ρέμπραντ απέκτησε σε αυτούς τους κύκλους γνώσεις χημείας και υλικών, τις οποίες στη συνέχεια εφάρμοσε όταν ετοίμαζε τους πίνακές του».                      Ο Ολλανδός δάσκαλος ζωγράφισε τη «Νυχτερινή Σκοπιά» το 1642. Το έργο εκτίθεται σήμερα στο μουσείο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ. Η τελευταία του αποκατάσταση χρονολογείται από το 1976.

Πηγή: RTBF

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr