Τουρκία: Ισόβια στον Οσμάν Καβαλά – Ποινή κάθειρξης 18 ετών στους συγκατηγορουμένους του

0
26

Τουρκία: Ισόβια στον Οσμάν Καβαλά – Ποινή κάθειρξης 18 ετών στους συγκατηγορουμένους του

Εφετείο της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε την καταδίκη, σε ισόβια δεσμά, του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο 65χρονος φέρεται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν και τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

Ο Καβαλά συνελήφθη στα τέλη Απριλίου και ο ίδιος κατήγγειλε ότι υποβάλλεται σε μια «δικαστική δολοφονία». Η υπόθεσή του προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, μετά την έκδοση μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Οσμάν Καβάλα – ένας πολυεκατομμυριούχος εκδότης με καταγωγή από την Καβάλα (εξ ου και το επώνυμο), παραμένει εδώ και 4 χρόνια στις τουρκικές φυλακές χωρίς να έχει καταδικαστεί. Τον συνέλαβαν το 2017, ως πρωτεργάτη της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί. Αθωώθηκε στη δίκη που έγινε το 2019, αλλά μόλις πήγε να βγει από τη φυλακή του πρόσαψαν μια άλλη κατηγορία και παραμένει προφυλακισμένος. Οι πρόγονοί του ήταν καπνέμποροι από την Καβάλα, και με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 πήγαν στην Τουρκία. Φιλελεύθερος, δημιουργός του ιδρύματος «Πολιτισμός της Ανατολής», ο Οσμάν Καβάλα ασχολήθηκε με κοινωνικά θέματα, με τους Ρωμιούς, τους Κούρδους τους Αρμένιους, και για το λόγο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο του Ερντογάν και του βαθέως κράτους, καθώς τον κατηγορούν ως άνθρωπο του Σόρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr