Qatargate: Ο Κοτσολίνο έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές – Δεσμεύονται λογαριασμοί του Παντσέρι και της κόρης του

0
24

Qatargate: Ο Κοτσολίνο έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές – Δεσμεύονται λογαριασμοί του Παντσέρι και της κόρης του

Δηλώνει αθώος και έτοιμος να μιλήσει στον Βέλγο ανακριτή Michel Claise. Ο Αντρέα Κοτσολίνο, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatargate και που εκτιμάται ότι είναι ένα από τα βασικά στελέχη της οργάνωσης που εξυπηρετούσε το Μαρόκο και το Κατάρ, έκανε γνωστό ότι είναι έτοιμος να “συμβάλει στην εξακρίβωση της αλήθειας, εκτιμώντας ότι “δεν έχει καμία σχέση” με τους Παντσέρι και Τζιόρτζι. Ως εκ τούτου, ανέθεσε επίσημα στους δικηγόρους του να υποβάλουν το αίτημα στον δικαστή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, ο Τύπος με επικαλείται καθημερινά, με βάση κατηγορίες και υποψίες, παρόλο που δεν έχω λάβει καμία δικαστική ειδοποίηση ή ανακοίνωση από τις ανακριτικές Αρχές“, αναφέρει το σημείωμα του Κοτσολίνο. Για τους Βέλγους ερευνητές, ο ρόλος του ήταν αυτός του “αντικαταστάτη” του Παντσέρι σε σημαντικές επιτροπές για το Μαρόκο και το Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, η βελγική έρευνα προχωρά και οι ερευνητές προετοιμάζονται για ανακρίσεις: μεταξύ αυτών είναι και αυτή των γονέων του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, πρώην βοηθού του Παντσέρι, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο άνθρωπος που διαχειριζόταν το ταμείο της οργάνωσης. Ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα έγγραφα της έρευνας, μίλησε και για άλλες εμπλεκόμενες χώρες: “Έχουν επίσης πρόβλημα με την εικόνα τους στη Μαυριτανία”, είπε στα πρακτικά, “προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν. Συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας“.

Την ίδια ώρα, η ομάδα S&D στο Ευρωκοινοβούλιο, αντίθετα, έθεσε σε διαθεσιμότητα ένα από τα στελέχη της, τον Eldar Mamedov, για “σοβαρό παράπτωμα” σε σχέση με το Qataragate.

Δεσμεύονται λογαριασμοί του Παντσέρι και της κόρης του

Η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε τη δέσμευση δύο ιταλικών τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του Σίλβια στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα εδαφικής δικαιοδοσίας για τις έρευνες αυτές, για το οποίο διαφωνούν επί του παρόντος διάφορες εισαγγελικές αρχές της βόρειας Ιταλίας. Η υποψία είναι ότι μέσω των λογαριασμών αυτών διέρρευσαν ποσά από τη φερόμενη δωροδοκία, για την οποία κατηγορείται ο πρώην ευρωβουλευτής, για να μετριάσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αίτημα πρέπει να εξεταστεί από έναν δικαστή προκαταρκτικής εξέτασης, ο οποίος πρέπει να αξιολογήσει τι ζήτησαν οι Βρυξέλλες, όπως ακριβώς συνέβη με την προληπτική κατάσχεση του σπιτιού στην Cervinia (εισαγγελία της Aosta) που ανήκει σε μια εταιρεία της οποίας θα ηγείτο ο Ταλαμάνκα, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην έρευνα για την υποτιθέμενη διαφθορά.

Τα “ύποπτα” χρήματα βρέθηκαν σε δύο από τους επτά ιταλικούς τρεχούμενους λογαριασμούς που ο δικαστής Michel Claise είχε ζητήσει να διερευνηθούν και οι οποίοι ανήκουν στον Παντσέρι (δύο), στην κόρη του Σίλβια (ένας), στον συνδικαλιστή Λούκα Βισεντίνι (τρεις) και στον πρώην συνεργάτη του Παντσέρι, Τζιόρτζι (ένας).

Πηγή: La Repubblica

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr