Πώς βλέπουν οι Κινέζοι αναλυτές τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ

0
75

Πώς βλέπουν οι Κινέζοι αναλυτές τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους Κινέζους αναλυτές της διεθνής πολιτικής, στην σύρραξη στην Ουκρανία μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πετύχουν τρείς βασικούς στόχους.

  1. Την πολύπλευρη αποδυνάμωση της Ρωσίας
  2. Την σταθεροποίηση της εξουσίας Ζελένσκι 
  3. Την υποταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολιτική των ΗΠΑ.

Όπως γράφει η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα Global Times, σειρά Κινέζων ειδικών της γεωπολιτικής θεωρεί ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο.  

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του κινεζικού πανεπιστημίου Ζενμίν Βαν Ιβέι σημείωσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερις βασικοί κύκλοι συμφερόντων πού ενδιαφέρονται άμεσα για την όσο γίνεται μεγαλύτερη παράταση της κρίσης στην Ουκρανία: οι κύκλοι των στρατιωτικών, οι ιδιοκτήτες των εταιριών ενέργειας, η οικονομική και η ψηφιακή ολιγαρχίες.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντή τμήματος διεθνών σχέσεών της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Τζόου Λι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν κατέβαλαν ουσιαστικές προσπάθειες εκτόνωσης της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Αντιθέτως κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, παρέχοντας όπλα και πολεμοφόδια στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον κ. Τζόου Λι, το κλειδί για την λύση της ουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και ΕΕ.

Πηγή: Ρωσικά ΜΜΕ

Μετάφραση: Γ. Γιαννακόπουλος

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr