Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
12.1 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν υπάρχει διπλωματική λύση» λέει συνιδρύτρια ρωσικής ΜΚΟ που...

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν υπάρχει διπλωματική λύση» λέει συνιδρύτρια ρωσικής ΜΚΟ που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης

0
45
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν υπάρχει διπλωματική λύση» λέει συνιδρύτρια ρωσικής ΜΚΟ που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης

Η Ιρίνα Σερμπακόβα της οργάνωσης Memorial εκτιμά ότι δεν υπάρχει «διπλωματική λύση» για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος «διπλωματική λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η Ιρίνα Σερμπακόβα, συνιδρύτρια της ρωσικής ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, που διαλύθηκε από τις ρωσικές αρχές και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει διπλωματική λύση με το καθεστώς Πούτιν, όσο είναι ακόμα εκεί», δήλωσε από το Αμβούργο η Ιρίνα Σερμπακόβα, η οποία εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και διαμένει σήμερα στη Γερμανία.

«Η λύση που παρουσιάζεται τώρα είναι μια στρατιωτική λύση», ακόμα κι αν αργότερα, η διπλωματία μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης, εκτίμησε η Σερμπακόβα, η οποία έλαβε το βραβείο Marion Doenhoff στο Αμβούργο για τα χρόνια της ακτιβιστικής της δράσης στη Ρωσία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ωστόσο αυτές οι αποφάσεις, αυτή η διπλωματία θα μπορούν να παρέμβουν μόνο όταν η Ουκρανία εκτιμήσει ότι κέρδισε τον πόλεμο και μπορεί να βάλει τέλος σε αυτόν», τόνισε.

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα ακτιβίστρια, οι πρόωρες εκκλήσεις για ειρήνη είναι «παιδαριώδεις». «Τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βραβείο Marion Doenhoff

Το βραβείο Marion Doenhoff απονεμήθηκε στην Σερμπακόβα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι προσπάθειες της Ιρίνα Σερμπακόβα δείχνουν τον δρόμο για ένα «καλύτερο μέλλον για τη Ρωσία», ακόμη κι αν αυτή η προοπτική «φαίνεται ακόμα ανέφικτη», δήλωσε ο καγκελάριος.

Η οργάνωση Memorial, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 μαζί με τον Λευκορώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες, θα λάβει το βραβείο στο Όσλο το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Η Memorial ιδρύθηκε το 1989 και εργάστηκε επί δεκαετίες για να ρίξει φως στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς του Στάλιν και για να διατηρήσει τη μνήμη των θυμάτων του, συλλέγοντας παράλληλα πληροφορίες για την παραβίαση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η οργάνωση διαλύθηκε από τη ρωσική δικαιοσύνη στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr