Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.3 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τιμή η πρόσκληση Τσίπρα στην ορκωμοσία του προέδρου Λούλα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τιμή η πρόσκληση Τσίπρα στην ορκωμοσία του προέδρου Λούλα

0
40
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τιμή η πρόσκληση Τσίπρα στην ορκωμοσία του προέδρου Λούλα
Ως τιμή τόσο για τον ίδιο, όσο και για την χώρα μας χαρακτηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παρευρεθεί στην τρίτη προεδρική ορκωμοσία του Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια

Όπως επισημαίνουν πηγές του κόμματος, με την πρόσκληση αυτή, στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του στην διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που με συμπεριληπτικό πρόγραμμα αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και στα δικαιώματα, που μάχεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μέλος της G20 και των BRICS, με τεράστια περιφερειακή ισχύ. Καθοριστικές για την πρόοδο της Βραζιλίας ήταν οι δύο προηγούμενες θητείες του Λούλα κατά τη διάρκεια των οποίων εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και να μειωθούν καθοριστικά οι κοινωνικές ανισότητες, μέσα από πρωτοπόρα προγράμματα εξάλειψης της φτώχειας.

Η πρόσφατη νίκη του Λούλα αποτέλεσε άλλωστε μια νίκη ενάντια στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, αλλά και η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που έλαβαν χώρα κατά την προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, βρίσκοντας μιμητές και στην Ελλάδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης κατά την ορκωμοσία θα σταθεί δίπλα σε δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Λατινική Αμερική που έχουν προσκληθεί και θα ταξιδέψουν στην Μπραζίλια για την εμβληματική ορκωμοσία.

Πρώτη συνάντηση

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα είναι «παλιοί γνώριμοι». Συναντήθηκαν πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Λατινική Αμερική στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με ηγέτες και πολιτικά στελέχη σε Βραζιλία και Αργεντινή.

Σε εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, ο τότε πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στις κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών, είχε απευθύνει κάλεσμα στον ελληνικό λαό: «Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή, είχε πει ότι «στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε συναντήσει επίσης την Ντίλμα Ρούσεφ, διάδοχο του Λούλα και κορυφαίο στέλεχος του PT, τον Σεπτέμβριο του 2015 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Οι επαφές Τσίπρα και Λούλα ήταν ανέκαθεν εγκάρδιες. Αντίστοιχα στενές ήταν και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το PT, οι ηγεσίες των οποίων είχαν συχνές συναντήσεις και κοινές δράσεις. Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι στα εκατέρωθεν κομματικά συνέδρια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Λούλα Ντα Σίλβα.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr