Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
1.7 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Νέες αποκαλύψεις για το QatarGate: Παντσέρι και Τζιόρτζι «έστησαν» την ακρόαση του...

Νέες αποκαλύψεις για το QatarGate: Παντσέρι και Τζιόρτζι «έστησαν» την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ

0
13
Νέες αποκαλύψεις για το QatarGate: Παντσέρι και Τζιόρτζι «έστησαν» την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις για το «Qatargate», το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συνταράξει το Ευρωκοινοβούλιο. Νέα στοιχεία για την δράση του Παντσέρι φέρνει στη δημοσιότητα η «La Repubblica».

Σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica», ο Αντόνιο Παντσέρι – που αναγνωρίζεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος διαφθοράς – είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ιδιαίτερα της Μορέτι, προκειμένου να εξελιχθεί όσο το δυνατόν ευνοϊκότερα για το Κατάρ η ακρόαση του υπουργού Εργασίας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το νέο δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα σε όσα συνέβησαν στις 14 Δεκεμβρίου κατά την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και επομένως αυτό το «αγκάθι» δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

«Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του καταριανού υπουργού και υπαγόρευε τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, η ακρόαση ήταν στημένη καθώς ο λόγος του Καταριανού υπουργού ήταν προετοιμασμένος από τον Παντσέρι «αλλά κυρίως γιατί βάσει της δικογραφίας ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε επεξεργαστεί και ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έκαναν κάποια από τα μέλη της επιτροπής».

Πώς στήθηκε η ακρόαση στην Επιτροπή – Ποιος ο ρόλος του Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Η εφημερίδα επικαλούμενη μία από τις καταθέσεις του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, δίνει λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε το δίκτυο στους κόλπους της ΕΕ, ενώ περιγράφει και την προετοιμασία της συνεδρίασης της 14ης Νοεμβρίου.

Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου οχτώ λεπτά ενώ υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το πώς θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους γκέι, παραδέχτηκε ο Τζιόρτζι.

Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων αλλά και θα αναφερόμασταν στο Μουντιάλ του 2026 στο Μεξικό όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που ήταν κάπως «ανοιχτή» σε ορισμένα θέματα».

Επειδή, όμως, η μεγάλη ανησυχία των Καταριανών ήταν το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα από ερωτήσεις που θα γίνονταν, ο Παντσέρι, σύμφωνα με την κατάθεση Τζόρτζι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ιδιαίτερα της Μορέτι, όπως αναφέρει η «La Repubblica».

Η ίδια η Μορέτι, πάντως, διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο δηλώνοντας ότι «δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Παντσέρι».

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr