Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
2.8 C
Athens
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά μετά τις επιδοτήσεις, αναλυτικά παραδείγματα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά μετά τις επιδοτήσεις, αναλυτικά παραδείγματα

0
24

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και το Υπουργείο αμέσως μετά έδωσε παραδείγματα καθορισμού των τιμών μετά και την επιδότηση.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 23/12 το υπουργείο Ενέργειας και λειτουργούν ως «στήριγμα» αξίας 840 εκατ. ευρώ στις ανακοινώσεις των χρεώσεων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 330€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Αποροφάται έως το 87% της αύξησης.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 280€/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190€/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Παραδείγματα

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα υπολογισμού των νέων τιμών για το ηλεκτρικό ρεύμα μετά και τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν και επίσημα.

Έτσι όπως αναφέρει ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση τις 400KWh/μήνα θα πλήρωνε λογαριασμό ρεύματος χωρίς την επιδότηση 199 ευρώ ποσό που αναπροσαρμόζεται μετά την ανακοίνωση σε 67 ευρώ, θα κερδίσει δηλαδή συνολικά 132 ευρώ.

Σε ένα ακόμη παράδειγμα, μια οικογένεια με μηνιαία κατανάλωση 1.200KWh/ μήνα θα πλήρωνε χωρίς της επιδότηση 598 ευρώ ποσό που διαμορφώνεται σε 255 ευρώ μετά την επιδότηση ενώ αν καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια συγκριτικά και ενεργοποιηθεί το μπόνους της εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 15% τότε αυτό το ποσό θα μειωθεί και άλλο και θα φτάσει τα 220 ευρώ.

Δείτε τα παραδείγματα σε εικόνες

paradeigmata1.jpeg

paradeigmata2.jpeg

paradeigmata3.jpeg

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr