Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
9 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Κουβαρντάς Ερντογάν: Ανακοίνωσε τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού σε ένα χρόνο

Κουβαρντάς Ερντογάν: Ανακοίνωσε τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού σε ένα χρόνο

0
22
Κουβαρντάς Ερντογάν: Ανακοίνωσε τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού σε ένα χρόνο

Προεκλογικά… δώρα μοιράζει ο Ερντογάν ανακοινώνοντας τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Τουρκία μέσα σε έναν χρόνο.

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84% σε ετήσια βάση, θα αυξηθεί εκ νέου την 1η Ιανουαρίου και θα ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 8.500 τουρκικών λιρών (περίπου 455 δολάρια) για τρίτη φορά σε έναν χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία διανύει μια «κρίσιμη περίοδο», λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε για την «ταχεία πτώση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα». «Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους», δεσμεύτηκε.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει 9.500 τουρκικές λίρες τον μήνα, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία. «Δυστυχώς, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εργαζόμενοι και εργοδότες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ποσό», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κρίνοντας τον συμβιβασμό «λογικό».

Πάνω από το 40% των Τούρκων ζει με τον κατώτατο μισθό. Αυτός ανερχόταν σε 2.826 τουρκικές λίρες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή ήταν λίγο λιγότερο από 300 δολάρια τότε. Αυξήθηκε σε 4.253 τουρκικές λίρες τον Ιανουάριο φέτος και σε 5.500 τον Ιούλιο, σε ανεπαρκές επίπεδο για την διαβίωση στις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ήδη τον Νοέμβριο στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021, στο 84,4% σε ετήσια βάση έναντι 85,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του την χρονιά που φεύγει, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr