Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
14.4 C
Athens
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κοινωνικό Τιμολόγιο: Τι ισχύει για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Τι ισχύει για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα

0
29
Κοινωνικό Τιμολόγιο: Τι ισχύει για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρέχει μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Η ΡΑΕ δίνει απάντήσεις για το τι ισχύει σε περίπτωση δικαιούχου ΚΟΤ με μετρητή κατανάλωσης νυχτερινού ρεύματος:

– Αν το άθροισμα της ημερήσιας και της νυχτερινής κατανάλωσης βρίσκεται εντός των ορίων ημερήσιας κατανάλωσης του δικαιούχου, εφαρμόζεται και για τη νυχτερινή κατανάλωση η έκπτωση του ΚΟΤ και οι απαλλαγές από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις τόσο του Κ.Ο.Τ. όσο και του νυχτερινού τιμολογίου.

– Αν το άθροισμα της ημερήσιας και της νυκτερινής κατανάλωσης υπερβαίνει τα όρια ημερήσιας κατανάλωσης του άρθρου 2, η έκπτωση του ΚΟΤ και οι απαλλαγές από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις τόσο του ΚΟΤ όσο και του νυχτερινού τιμολογίου εφαρμόζονται για τη νυχτερινή κατανάλωση εντός των ως άνω ορίων και η υπερβάλλουσα νυχτερινή κατανάλωση τιμολογείται με το ισχύον οικιακό νυκτερινό τιμολόγιο του Προμηθευτή με τις κλίμακες της συνολικής κατανάλωσης.

Για την εφαρμογή της έκπτωσης του ΚΟΤ επί της νυχτερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με τα παραπάνω, ως χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας λογίζεται η χρέωση προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας του Προμηθευτή.

Εάν η κατανάλωση είναι μικρότερη από 200 kWh ανά 4μηνο, τότε για το συγκεκριμένο 4μηνο δεν εφαρμόζεται το ΚΟΤ.

Ειδικά για τους δικαιούχους που είτε οι ίδιοι, είτε μέλος ή μέλη του νοικοκυριού τους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, η τιμολόγηση με ΚΟΤ μέχρι τα όρια της 4μηνιαίας κατανάλωσης του δικαιούχου, γίνεται ανεξαρτήτως υπέρβασης κατανάλωσης 

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr