Ιταλικός Τύπος για Qatargate: Αίτημα άρσης βουλευτικής ασυλίας για Κοτσολίνο, Ταραμπέλα και Αρενά από τις Βελγικές Αρχές

0
27

Ιταλικός Τύπος για Qatargate: Αίτημα άρσης βουλευτικής ασυλίας για Κοτσολίνο, Ταραμπέλα και Αρενά από τις Βελγικές Αρχές

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Qatargate συνεχίζει να απασχολεί και την Ιταλική ειδησεογραφία, εφόσον οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η Ιταλική εμπλοκή στο πλέον γνωστό ως ‘σύστημα Παντσέρι’ αποτελεί μερίδα του λέοντος του (παν)ευρωπαϊκού σκανδάλου διαφθοράς.

Πάολο Τζεντιλόνι: Οι σκηνές που είδαμε είναι σαν από το Netflix, από το ‘Narcos’

Τη ζημιά που προκάλεσε το σκάνδαλο Qatargate στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών αποτύπωσε σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, στη ραδιοφωνική εκπομπή της Rai ‘Radio Anch’Io’ στις 23/12:

“Το Qatargate, εκτός του ότι αποτελεί ντροπή, επειδή τα δέματα (χαρτονομισμάτων) είναι σκηνές που είδαμε είναι σαν από το Netflix, από (την τηλεοπτική σειρά) ‘Narcos’ ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

“Εκτός από ντροπή, είναι σίγουρα ζημιά στη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και γενικότερα, διότι δεν είναι ότι όλοι οι πολίτες κάνουν διάκριση μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε – ολοκλήρωσε ο Τζεντιλόνι – να αφήσουμε τη Βελγική Δικαιοσύνη να λειτουργήσει, πρέπει επίσης να αντιδράσουμε ίσως με πιο αποτελεσματικούς κανόνες διαφάνειας, ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.”

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως παρόμοιο σχόλιο δόθηκε και από τον ανταποκριτή της La Repubblica σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Κρίστιαν Μαυρή τη Δευτέρα 19/12.

La Repubblica: Αίτημα άρσης βουλευτικής ασυλίας για Κοτσολίνο, Ταραμπέλα και Αρενά

Ήδη την Πέμπτη 22/12 η EΡΤ είχε αναφερθεί εκτενέστερα σε αποκάλυψη της Ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, σύμφωνα με την οποία η Ελληνίδα πολιτικός Εύα Καϊλή έδωσε πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Ξεκινώντας από εκείνους που κάλεσε αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρενά, στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους 3 Ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Κοτσολίνο, Μορέτι και Μπενιφέι – και μάλιστα κατονόμασε 5 επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών. Και όλα αυτά, ενώ η κα. Καϊλή τόνισε πως το σύστημα του Παντσέρι με τους ανωτέρω ήταν αλληλοβοήθειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το ένα χέρι νίβει το άλλο”.

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα La Repubblica αυτές τις ώρες εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Βελγικές Αρχές να ζητήσουν από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, την άδεια να κινηθούν κατά του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται υπό έρευνα, αλλά και του Μαρκ Ταραμπέλα και της Μαρί Αρενά, των δύο Βέλγων βουλευτών που βρίσκονται πλησίον του Παντσέρι. Ο Κοτσολίνο, σημειώνει η Ιταλική εφημερίδα, αναφέρεται στις κατατεθειμένες πληροφορίες ως ένας από τους βασικούς παράγοντες της ομάδας.

Μπράντο Μπενιφέι (Δημοκρατικό Κόμμα): Απορρίπτω κάθε διασύνδεση με το σκάνδαλο, είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τη Δικαιοσύνη

Σχεδόν άμεση ήταν η τοποθέτηση ενός από τους επικαλούμενους από την Εύα Καϊλή, Μπράντο Μπενιφέι, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των Ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος σε σημείωμα προς τον Τύπο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Dire:

“Απορρίπτω σθεναρά κάθε διασύνδεση με τις πράξεις αυτών των ανθρώπων και είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τη δικαιοσύνη μαζί με ολόκληρη την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος για να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό”.

“Δεν έχω πάει ποτέ στο Κατάρ ή στο Μαρόκο – συνεχίζει ο Μπενιφέι – δεν είχα καμία συναναστροφή (εκτός της εργασίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) με κανέναν από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate, κάθε ερώτηση ή ψήφος που έχω θέσει ή ψηφίσει ήταν πάντα αντίθετη με τις πολιτικές θέσεις επί των εν λόγω θεμάτων που προωθούσαν οι εν λόγω πολιτικοί”.

Μάλιστα, ο Ιταλός ευρωβουλευτής υπογραμμίζει στο σημείωμά του πως υπήρξε “ένας από τους λίγους ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος που ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε ανοιχτή αντίθεση με τις θέσεις του Panzeri και της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκείνη την εποχή”.

Η εφημερίδα Dire διευκρινίζει πως η εν λόγω αναφορά σχετίζεται με τη συμφωνία για την αλιευτική εκμετάλλευση των υδάτων που βρίσκονται απέναντι από τη Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή που αμφισβητείται μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου ‘Polisario’ (συντόμευση για το Frente popular para la liberación de Saguía el-Hamra y Río de Oro, δηλαδή το ‘Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Saguia el Hamra και του Rio de Oro’), από πλευράς της Ευρώπης.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr