ΗΠΑ: Με την έκκληση να δεσμευτεί σε «κοινές αξίες» ο Α. Μπλίνκεν συνεχάρη τον B. Νετανιάχου

0
34

ΗΠΑ: Με την έκκληση να δεσμευτεί σε «κοινές αξίες» ο Α. Μπλίνκεν συνεχάρη τον B. Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν  συνεχάρη το πρωθυπουργό για το σχηματισμό της κυβέρνησης του και κάλεσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών προκειμένου να εξασφαλιστούν εξίσου «ασφάλεια, ευκαιρίες, ευημερία και αξιοπρέπεια  για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους Παλαιστίνιους». Ταυτόχρονα ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να να δεσμευτεί στην υπεράσπιση κοινών «αξιών», ιδίως στον σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

«Θα είμαστε ευτυχείς να εργαστούμε στο πλευρό του Ισραήλ για να προωθήσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες που βρίσκονται εδώ και καιρό στην καρδιά της σχέσης μας», είπε.

Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως έκλεισε συμφωνία για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ με τους εταίρους του, υπερορθόδοξα κόμματα και κόμματα της άκρας δεξιάς.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική διπλωματία θα συνεργαστεί με τα πιο ριζοσπαστικά μέλη της επόμενης κυβέρνησης, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ θα «κρίνουν τους ισραηλινούς εταίρους μας στη βάση των πολιτικών που εφαρμόζουν, όχι των προσωπικοτήτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση».

Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον συνηθίζει να έχει «πολύ ειλικρινείς συζητήσεις» για τις διαφωνίες της με το Ισραήλ διότι οι δύο χώρες έχουν σχέση «δυνατή σαν βράχο».

Στο παρελθόν ωστόσο ,επί προεδρίας Μπαράκ  Ομπάμα, οι σχέσεις των δύο κρατών ήταν εξαιρετικά κακές και τότε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ήταν ο κ. Νετανιάχου , πολιτικός που έχει μείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ή άλλη πολιτικό από ιδρύσεως του ισραηλινού κράτους  όπως σημειώνουν εύστοχα οι πολιτικοί αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr