Φιλιππίνες: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στους 25 απο τις πλημμύρες και αγνοούνται 26 άνθρωποι

0
27

Φιλιππίνες: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στους 25 απο τις πλημμύρες και αγνοούνται 26 άνθρωποι

Νεότερος απολογισμός από τις Αρχές των Φιλιππινών ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 25 νεκρούς και 26 αγνοούμενους   ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι και οι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους εξ αιτίας  των  περίπου είκοσι πλημμυρών που έπληξαν διάφορους τομείς στη χώρα.

Ολόκληρα χωριά, πόλεις και αυτοκινητόδρομοι έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, διακόπτοντας τους εορτασμούς στην κατά πλειοψηφία καθολική χώρα 110 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, πάνω από 81.000 άνθρωποι χρειάστηκε να καταφύγουν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να προσφερθεί βοήθεια σε πληθυσμούς που επλήγησαν περισσότερο.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Δυτική Μισάμις στο νησί Μιντανάο  όπου χάθηκαν 13 άνθρωποι Τα υπόλοιπα θύματα βρίσκονταν σε ακόμη επτά επαρχίες.

Μέχρι τώρα , 26 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ έχουν καταμετρηθεί εννιά τραυματίες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως έχει αρχίσει προσπάθεια καταγραφής του εύρους των ζημιών στη Δυτική Μισάμις από αέρος.

Υπάρχει κίνδυνος νέων «πλημμυρών και κατολισθήσεων» στις περιοχές αυτές, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων, καθώς για σήμερα και αύριο προβλέπονται μέτριες ως ισχυρές βροχοπτώσεις σε κεντρικές και νότιες περιοχές του αρχιπελάγους, εξαιτίας βαρομετρικού χαμηλού που ίσως ενισχυθεί.

Ο καιρός άρχισε να επιδεινώνεται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις Φιλιππίνες, μια από τις χώρες του κόσμου που χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες προειδοποιούν πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα πιο σφοδρές, στον βαθμό που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr