Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
0.8 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ExxonMobil: Μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έκτακτο φόρο που επιβάλλει

ExxonMobil: Μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έκτακτο φόρο που επιβάλλει

0
34
ExxonMobil: Μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έκτακτο φόρο που επιβάλλει

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον νέο έκτακτο φόρο που επιβάλλει στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι ενεργειακές εταιρείες λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, «εν μέρει» λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλλά η Exxon κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υπερβαίνουν τη νομική τους αρμοδιότητα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «αντιπαραγωγικό».

Η ExxonMobil ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (17,3 δισεκατομμυρίων λιρών) τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία, μαζί με άλλους μεγάλους παίκτες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει υποστηρίξει ότι μια καταστολή, ωστόσο, θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις.

Ποιος είναι ο έκτακτος φόρος για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα να καταβάλουν “εισφορά κρίσης” επί των αυξημένων κερδών τους το 2022.

Ανακοινώθηκε φόρος 33% επί των φετινών κερδών – τα κέρδη αυτά ήταν πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Η Exxon υποστήριξε επίσης ότι η εισφορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε μια προσφυγή που κατατέθηκε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο.

«Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον.

Σε συνάντηση με επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της ExxonMobil εκτίμησε ότι ο φόρος της ΕΕ θα κοστίσει στον όμιλο “πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «λαμβάνει γνώση» της αγωγής της Exxon

Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η εκπρόσωπός της δήλωσε ότι εναπόκειται πλέον στο Γενικό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της υπόθεσης.

“Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα εν λόγω μέτρα είναι πλήρως συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ”, ανέφερε η Αριάννα Ποντέστα σε δήλωσή της.

Η ΕΕ προσπαθεί σε μεγάλο βαθμό να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αυτό την έχει αφήσει να ψάχνει για εναλλακτικές πηγές.

Οι υπουργοί της ΕΕ εκτιμούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 140 δισ. ευρώ (123 δισ. στερλίνες) από τις εισφορές στους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, οι οποίοι αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από τα συνηθισμένα από τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης.

 

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr