Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.3 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εύα Καϊλή: «Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» – Νέες «βόμβες»...

Εύα Καϊλή: «Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» – Νέες «βόμβες» για το Qatar Gate

0
34
Εύα Καϊλή: «Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» - Νέες «βόμβες» για το Qatar Gate
Νέες «βόμβες» έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με το Qatargate, καθώς η Εύα Καϊλή εμφανίζεται να προσπάθησε να εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» φέρεται να έχει πει η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς που την ανέκριναν μετά τη σύλληψή της. Αυτό υποστηρίζει η η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. 

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω, γιατί συνελήφθη», φέρεται να είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Η Εύα Καϊλή -πάντα σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα- βρήκε τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Ήταν μια βαλίτσα για τον Παντσέρι, που κρατούσε ο άντρας μου στο σπίτι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε στην κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».  

Στην πρώτη κατάθεσή της στους ανακριτές η Ελληνίδα, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία παραμένει προφυλακισμένη στις φυλακές του Χέρεν στο Βέλγιο, με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην έρευνα του Qatargate, έπρεπε να εξηγήσει πολλά στους δύο ανακριτές της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών που την ανέκριναν: τίνος ήταν τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της, γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει, όταν έμαθε τη σύλληψη του Τζόρτζι, όπως μεταδίδει η Repubblica.

Σύμφωνα πάντα με τη Repubblica, η Καϊλή είπε περιγράφοντας τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε, επίσης, ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

Στην ίδια κατάθεση η Εύα Καϊλή αναφέρεται και σε μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που ήταν στο σπίτι: «Αυτά τα χρήματα ήταν αυτα που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις.

Σήμερα επίσης η βεγλική Le Soir επανέρχεται με νέο ρεπορτάζ για το σκάνδαλο. Επικεντρώνεται στην κατάθεση Τζόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος, με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή να αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά το δημοσίευμα που επικαλείται όσα φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι στους αστυνομικούς, η ιδέα του lobbying για το Κατάρ ανήκε στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι.

Όπως αναφέρει η Le Soir περιγράφοντας τι είπε στους ανακριτές ο Τζιόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ήταν ανακουφισμένος μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής του προσπαθώντας να αθωώσει την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

 

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr