Χιλή: Πρεσβεία στην Παλαιστίνη ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπόριτς

0
25

Χιλή: Πρεσβεία στην Παλαιστίνη ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπόριτς

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η κυβέρνησή του θα ανοίξει πρεσβεία στην Παλαιστίνη, αναβαθμίζοντας τον χαρακτήρα της διπλωματικής αντιπροσωπείας που έχει μέχρι τώρα η χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο αριστερός πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την εγγύτητα του με το αίτημα του παλαιστινιακού λαού να έχει κράτος σε εδάφη που κατέχονται από το Ισραήλ, έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής τελετής σε ένα συγκρότημα της μεγάλης παλαιστινιακής αποικίας μεταναστών στο Σαντιάγο.

Ο στόχος είναι «να της δώσουμε την αντίστοιχη εκπροσώπηση και να απαιτήσουμε σε όλους τους χώρους κάτι τόσο βασικό και τόσο απλό που δεν γίνεται σήμερα, δηλαδή να τηρείται το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο. Για περίοδο τεσσάρων ετών.

Τον Σεπτέμβριο, η απόφαση του Χιλιανού προέδρου να αναβάλει την παραλαβή των διαπιστευτηρίων του νέου Ισραηλινού πρεσβευτή στο Σαντιάγο προκάλεσε τριβές με το Ισραήλ, αλλά το διπλωματικό αδιέξοδο ξεπεράστηκε γρήγορα.

Σε ερώτηση του Τύπου την Πέμπτη 22/12, η Χιλιανή υπουργός Εξωτερικών Antonia Urrejola είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες και ότι η απόφαση “είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής, συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε και τα δύο κράτη και επίσης το δικαίωμα και των δύο να υπάρχουν με ασφάλεια και ειρήνη”.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr