Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
4.8 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Μπλίνκεν για Αφγανιστάν: «Σπρώχνετε τις γυναίκες σε ένα σκοτεινό μέλλον χωρίς ευκαιρίες»

Μπλίνκεν για Αφγανιστάν: «Σπρώχνετε τις γυναίκες σε ένα σκοτεινό μέλλον χωρίς ευκαιρίες»

0
30
Μπλίνκεν για Αφγανιστάν: «Σπρώχνετε τις γυναίκες σε ένα σκοτεινό μέλλον χωρίς ευκαιρίες»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι προσπαθούν να καταδικάσουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι προσπαθούν να καταδικάσουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν «σε ένα σκοτεινό μέλλον χωρίς ευκαιρίες» απαγορεύοντάς τους να φοιτούν σε πανεπιστήμια.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα αποτύχει στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός αν οι μαχητές άρουν την απαγόρευση.

«Θα υπάρξει κόστος εάν αυτή δεν αρθεί», είπε αναφερόμενος στην απαγόρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Τί ανακοίνωσε νωρίτερα ο Υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν

«Οι φοιτήτριες αυτές που πήγαιναν στο πανεπιστήμιο (…) δεν τηρούσαν τις οδηγίες για το χιτζάμπ (σ.σ. τη μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό). Το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό στο Ισλάμ», είπε ο Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα κορίτσια που φοιτούν σε επαρχίες μακριά από την κατοικία τους «δεν συνοδεύονταν στις μετακινήσεις τους από έναν μαχράμ», έναν ενήλικο άνδρα συγγενή τους. «Η αφγανική τιμή μας δεν επιτρέπει να βρεθεί μια νεαρή μουσουλμάνα σε μια μακρινή επαρχία χωρίς τον πατέρα, τον αδελφό ή τον σύζυγό της», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι οι «συζητήσεις» γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών συνεχίζονται και ότι οι Ταλιμπάν σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών «σύμφωνα με τη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.

Το βράδυ της Τρίτης, με μια λακωνική επιστολή του, ο Ναντίμ διέταξε όλα τα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, να εμποδίσουν τις φοιτήτριες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα «μέχρι νεωτέρας», χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν δεν ανακαλέσουν οι Ταλιμπάν την απόφασή τους για τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, εκ μέρους της G7, ότι οι διώξεις λόγω φύλου μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr