Αρκτικό ψύχος σε ΗΠΑ & Καναδά: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

0
25

Αρκτικό ψύχος σε ΗΠΑ & Καναδά: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

Σαρώνει τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον νότιο Καναδά ο κυκλώνας – «βόμβα» που αφήνει πίσω του δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Η χιονοθύελλα προκαλεί χάος στις μετακινήσεις, με το πολικό ψύχος να παγώνει ανθρώπους και ζώα.

Κάποια από τα θύματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα και άλλα στους χιονισμένους δρόμους. Χιλιάδες σπίτια στη Νέα Υόρκη έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω εκτεταμένων βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, υπενθυμίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι. «Είναι σαφώς η θύελλα του αιώνα», πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπάφαλο, τη γενέτειρά της.

Μολονότι η ένταση της θύελλας έχει κοπάσει, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, «παραμένει πάντα επικίνδυνο το να βρίσκεται έξω», πρόσθεσε.

Το Μπάφαλο παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο, λόγω της εντυπωσιακής ποσότητας του χιονιού που το έχει καλύψει. Οι εικόνες από το κέντρο της πόλης δείχνουν αυτοκίνητα στους δρόμους, σκεπασμένα από χιόνια.

«Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους σε γιατρούς και νοσοκομεία», εξήγησε το πρωί ο Τζον Γκαρσία, ο σερίφης της κομητείας. «Οι δρόμοι αρχίζουν πλέον να γίνονται βατοί, επειδή κόπασε ο άνεμος», εξήγησε.

Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους.

«Είναι σπαρακτικό να ακούμε εκκλήσεις οικογενειών με παιδιά, που λένε ότι πάγωσαν», σχολίασε ο Γκαρσία. Σύμφωνα με τον Πόλονκαρζ, περισσότερα από 12.000 κτίρια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ορισμένα η ηλεκτροδότηση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από την Τρίτη. Εξάλλου, το χάος στα αεροδρόμια συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.600 πτήσεις.

Οι συνθήκες αναμένεται ότι θα βελτιωθούν σταδιακά, όσο περνούν οι ημέρες.

Στη συνήθως ζεστή Φλόριντα, σοκ προκαλούν οι εικόνες με νεκρά ιγκουάνα που πέφτουν παγωμένα από τα δέντρα, ενώ πτήσεις ματαιώθηκαν.

Στον Καναδά, χωρίς ρεύμα παραμένουν Οντάριο και Κεμπέκ. Τέσσερις νεκροί αριθμώνται από τροχαίο στη βρετανική Κολομβία.

Ισχυρές χιονοπτώσεις και στην Ιαπωνία

Στο μεταξύ, και η Ιαπωνία μετρά νεκρούς από τις ισχυρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τουλάχιστον 17 οι νεκροί, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση στη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου – Ζέτα Κονταξή

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr