Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.3 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Αφγανιστάν: Εργαζόμενοι κάνουν «στάση» εργασίας επειδή δεν προσλαμβάνουν γυναίκες

Αφγανιστάν: Εργαζόμενοι κάνουν «στάση» εργασίας επειδή δεν προσλαμβάνουν γυναίκες

0
100
Αφγανιστάν: Εργαζόμενοι κάνουν «στάση» εργασίας επειδή δεν προσλαμβάνουν γυναίκες

Τρεις μεγάλες ΜΚΟ σταμάτησαν τις εργασίες τους στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση των Ταλιμπάν να εργάζονται για λογαριασμό τους γυναίκες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Care International, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) και η Save the Children δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο τους “χωρίς το γυναικείο προσωπικό μας”.

Οι ομάδες βοήθειας «απαιτούν» να μπορούν οι γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται 

Οι κυβερνώντες Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καταπνίγουν σταθερά τα δικαιώματα των γυναικών.

Το τελευταίο διάταγμα για τις ΜΚΟ ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο. ο Abdel Rahman Habib, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομίας των Ταλιμπάν, ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενες στις ξένες ομάδες βοήθειας είχαν παραβιάσει τον κώδικα ενδυμασίας επειδή δεν φορούσαν χιτζάμπ.

Οι Ταλιμπάν απείλησαν να ακυρώσουν την άδεια λειτουργίας κάθε οργάνωσης που δεν συμμορφωνόταν γρήγορα με την απαγόρευση.

Οι επικεφαλής της Care, της NRC και της Save the Children δήλωσαν ότι οι οργανώσεις “δεν θα είχαν φτάσει από κοινού σε εκατομμύρια Αφγανούς που έχουν ανάγκη από τον Αύγουστο του 2021” αν δεν υπήρχε το γυναικείο προσωπικό τους.

«Αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, απαιτώντας να μπορούν και οι γυναίκες να συνεχίσουν»

“Ενώ αποκτούμε σαφήνεια σχετικά με αυτή την ανακοίνωση, αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, απαιτώντας να μπορούν άνδρες και γυναίκες να συνεχίσουν εξίσου τη σωτήρια βοήθειά μας στο Αφγανιστάν”, προστίθεται στην ανακοίνωσή τους.

Ο Ραμίζ Αλακμπάροφ, ο κορυφαίος συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να επιτύχει την ανάκληση της απαγόρευσης και ότι πρόκειται για μια “κόκκινη γραμμή για ολόκληρη την ανθρωπιστική κοινότητα”.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να σταματήσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν εάν οι αρχές των Ταλιμπάν δεν ανατρέψουν το διάταγμα που απαγόρευε τις γυναίκες εργαζόμενες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος στο BBC.

Ωστόσο, ο κ. Alakbarov δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη σαφές τι εννοούσαν οι Ταλιμπάν με το διάταγμά τους.

Είπε ότι ο υπουργός Υγείας των Ταλιμπάν είχε πει στον ΟΗΕ ότι ο οργανισμός θα πρέπει να συνεχίσει το έργο του που σχετίζεται με την υγεία και ότι οι γυναίκες μπορούν “να παρουσιαστούν στην εργασία τους και να αποδώσουν τις υπηρεσίες τους”.

Άλλα υπουργεία είχαν επίσης επικοινωνήσει απευθείας με τον ΟΗΕ για να πουν ότι το έργο στους τομείς της διαχείρισης καταστροφών και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να συνεχιστεί, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr