Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα θα καταργηθούν από το 2035

0
20

Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα θα καταργηθούν από το 2035

Η πρακτική της προσθήκης του εμβόλιμου δευτερολέπτου στα επίσημα ρολόγια ώστε να συμβαδίζουν με την περιστροφή της Γης, θα καταργηθεί το 2035, σύμφωνα με απόφαση του σημαντικότερου οργανισμού μετρολογίας στον κόσμο.

Τα τελευταία 50 χρόνια προστίθενται επιπλέον δευτερόλεπτα στα ρολόγια μας για να αντισταθμίσουν τη διαφορά μεταξύ της ακριβούς ατομικής ώρας και της επιβραδυνόμενης περιστροφής της Γης.

Ενώ τα επιπλέον δευτερόλεπτα δεν γίνονται αντιληπτά από τους περισσότερους ανθρώπους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε μια σειρά συστημάτων που απαιτούν ακριβή, αδιάλειπτη ροή του χρόνου, όπως η δορυφορική πλοήγηση, τα λογισμικά, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, ακόμη και τα διαστημικά ταξίδια.

Τα επιπλέον δευτερόλεπτα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (BIPM), το οποίο είναι υπεύθυνο για την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) – το διεθνές πρότυπο σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος ρυθμίζει τα ρολόγια του.

Έτσι, επιστήμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενική Διάσκεψη για τα Βάρη και τα Μέτρα, η οποία πραγματοποιείται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια στο Παρίσι, ψήφισαν να καταργηθεί το επιπλέον δευτερόλεπτο μέχρι το 2035. Η απόφαση εγκρίθηκε και από τα 59 κράτη μέλη του BIPM.

Η επικεφαλής του τμήματος χρόνου του BIPM, Πατρίτσια Ταβέλα, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι η «ιστορική απόφαση θα επιτρέψει μια συνεχή ροή δευτερολέπτων χωρίς τις ασυνέχειες που προκαλούνται σήμερα από τα επιπλέον δευτερόλεπτα».

Η Ρωσία ψήφισε κατά της απόφασης επειδή ήθελε να μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος της για το 2040. Άλλες χώρες ζητήσαν να εφαρμοστεί η απόφαση ταχύτερα, οπότε το 2035 ήταν μια μέση λύση.

Τα δευτερόλεπτα μετρούνταν επί μακρόν από αστρονόμους που ανέλυαν την περιστροφή της Γης, ωστόσο η έλευση των ατομικών ρολογιών -που χρησιμοποιούν τη συχνότητα των ατόμων ως τον μηχανισμό τους- εγκαινίασε μια εποχή μεγαλύτερης ακρίβειας στην καταγραφή του χρόνου. Αλλά η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης σημαίνει ότι οι δύο χρόνοι δεν είναι συγχρονισμένοι. Για να γεφυρωθεί το χάσμα, το 1972 εισήχθησαν τα επιπλέον δευτερόλεπτα και έκτοτε έχουν προστεθεί 27. Το τελευταίο προστέθηκε το 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα επιπλέον δευτερόλεπτα θα συνεχίσουν να προστίθενται κανονικά προς το παρόν. Ωστόσο, μέχρι το 2035, η διαφορά μεταξύ του ατομικού και του αστρονομικού χρόνου θα επιτραπεί να αυξηθεί σε τιμή μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου, δήλωσε στο AFP ο Τζούντα Λεβίν, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ.

«Η μεγαλύτερη τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε ο επιστήμονας, ο οποίος πέρασε χρόνια βοηθώντας στη σύνταξη του ψηφίσματος μαζί με την Ταβέλα.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πρότασης έως το 2035 για τον καθορισμό της αξίας αυτής και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί.

Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα θα ήταν να αφήσει την απόκλιση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της ατομικής ώρας να φτάσει στο ένα λεπτό, κάτι που σύμφωνα με τον Λεβίν, θα χρειαστεί 50 με 100 χρόνια.

ΠΗΓΗ: Science Alert

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr