Συναγερμός στην Ευρώπη για τον κινέζικο πύραυλο: Η Ελλάδα στην τροχιά του, αναβάλλονται πτήσεις στην Ισπανία

0
23
Συναγερμός στην Ευρώπη για τον κινέζικο πύραυλο: Η Ελλάδα στην τροχιά του, αναβάλλονται πτήσεις στην Ισπανία

Έκλεισε την Παρασκευή ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της Ισπανίας, εν μέσω προειδοποιήσεων για τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου «Long March 5B», που αναμένεται να πέσουν σήμερα στη Γη.

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, έπειτα από επικαιροποιημένες πληροφορίες που θέλουν την ατμοσφαιρική «επανείσοδο» του κινεζικού πυραύλου να λαμβάνει χώρα πάνω από χώρες όπως η Ισπανία , η Ιταλία και η Ελλάδα.

Όπως μεταδίσει το Reuters, η Ισπανία έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, καθώς και σε τρεις άλλες περιοχές την Παρασκευή, αφού αναμενόταν να περάσουν υπολείμματα του κινεζικού πυραύλου.

«Λόγω του κινδύνου που συνδέεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B από τον ισπανικό εναέριο χώρο, οι πτήσεις έχουν διακοπεί πλήρως από τις 09:38 π.μ. έως τις 10:18 π.μ. στην Καταλονία και σε άλλες κοινότητες», ανέφερε η υπηρεσία στον λογαριασμό της στο Twitter.

Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα του χάρτη, με κόκκινο σημειώνεται και ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα η Πελοπόννησος.

Τα εν λόγω συντρίμμια ανήκουν σε κινέζικο πύραυλο «Long March 5B», ο οποίος έφτασε σε τροχιά γύρω από τη Γη τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου μετά την τρίτη και τελευταία εκτόξευση μονάδας για τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Το μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» έχει βάρος 23 τόνων και ύψος όσο ένα 10όροφο κτίριο.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που κομμάτια κινεζικού πυραύλου πραγματοποιούν ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

Στις 30 Ιουλίου, υπολείμματα ενός άλλου Long March 5B επέστρεψαν στη Γη, ακολουθώντας μια πύρινη τροχιά πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Μεγάλα κομμάτια μετάλλου που βρέθηκαν σε χωριά της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, θεωρήθηκε ότι ήταν συντρίμμια του πυραύλου.

Πηγή dikaiologitika.gr