Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022
12.6 C
Athens
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Σκληρό μπρα ντε φερ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Το…...

Σκληρό μπρα ντε φερ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Το… παζάρι στις Βρυξέλλες και οι ελπίδες για διευθέτηση στις 13 Δεκεμβρίου

0
18
Σκληρό μπρα ντε φερ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Το... παζάρι στις Βρυξέλλες και οι ελπίδες για διευθέτηση στις 13 Δεκεμβρίου
Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξελίσσεται σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Βορρά και Νότου.

Μία ακόμη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας δεν έβγαλε λευκό καπνό όσον αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο για την Ευρώπη. Οι δεκαπέντε χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ ενός λειτουργικού πλαφόν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θεωρούν ότι το όριο των 275 ευρώ ανά μεβαγατώρα είναι πολύ υψηλό. Παράλληλα, κρίνουν ουσιαστικά ως ανεφάρμοστο και τον σχετικό μηχανισμό διόρθωσης των τιμών.

Την Πέμπτη (24/11), οι 15 χώρες που θέλουν πλαφόν «στρίμωξαν» τη Γερμανία αλλά τελικά δεν εγκρίθηκαν οι προτάσεις της Κομισιόν. Οι 14 χώρες συν την Ελλάδα αρνήθηκαν να εγκρίνουν τους άλλους δύο κανονισμούς του ενεργειακού πακέτου για τους οποίους «καίγεται» το Βερολίνο εάν δεν πάρουν καλύτερη πρόταση για το πλαφόν.

Συνεπώς, συνεχίζεται η «μάχη» για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται άμεσα λύση με ένα ρεαλιστικό πλαφόν».

Ο Κώστας Σκρέκας συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πρόταση της Ελλάδας, όπως είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον περασμένο Μάρτιο, για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν η πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών (ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου), η πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη και η πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου.

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, η Ελλάδα συγκάλεσε συντονιστική συνάντηση των 15 υπουργών Ενέργειας, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να ζητήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση και των τριών Κανονισμών στο νέο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Στην πρόταση να πάμε σε λύση πακέτο στις 13 Δεκέμβρη τάχθηκαν υπέρ 15 χώρες, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Βέλγιο – και πιο χλιαρή η στήριξη Γαλλίας, Πορτογαλίας.

Η Γερμανία ήταν υπέρ αλλά με όρο να μην αλλάξει το πνεύμα των δύο πρώτων κανονισμών που τη βολεύουν και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί το πλαφόν με «καλή πίστη». Κατά τάχθηκαν Λουξεμβούργο, Αυστρία, Εσθονία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία.

Η θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του: «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».

Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο κ. Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα, αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψη.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας, στην τοποθέτησή του για τους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, ανέφερε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστήριξε, πως και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr