«Παγώνουν» τα επιτόκια στα χρέη προς την εφορία

0
32
«Παγώνουν» τα επιτόκια στα χρέη προς την εφορία

Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες προς την εφορία είναι η απόφαση να «παγώσουν» τουλάχιστον για έναν χρόνο τα επιτόκια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και την τμηματική αποπληρωμή των φόρων με βάση τη πάγια ρύθμιση.

Προκειμένου να μην φουσκώσουν και πάλι οι οφειλές, αλλά και να μην «κοκκινίσουν» οι ρυθμισεις, απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προβλέπει το «πάγωμα» των επιτοκίων της εφορίας που είναι συνδεδεμένα με το euribor και επηρεάζονται αρνητικά από το μπαράζ των αυξήσεων της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει οτι τα επιτόκια εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και τελών θα παραμείνουν αμετάβλητα (έως 2 Νοεμβρίου 2023) στο 8,76% τον χρόνο ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Επίσης δεν αλλάζει το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων που ανέρχεται σήμερα στο 0,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρούνται και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Το μέτρο λαμβάνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεπείς οφειλέτες του δημοσίου, ενώ θα επανεξεταστεί εντός του 2023, ανάλογα με τις ανάγκες τότε της αγοράς.

Σύμφωνα με το νόμο οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Ειδικότερα τα επιτόκια της εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι τα ακόλουθα:

– Εκπρόθεσμη καταβολή φόρου: 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

– Πάγια ρύθμιση: Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Το επιτόκιο της πάγια ρύθμισης αναμένεται να επανεξεταστεί εντός του 2023. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.

– Ρύθμιση 120 δόσεων: Το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.

– Χρέη πανδημίας: Τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

Πηγή dikaiologitika.gr