Οχρίδα: Έσπασαν τα τζάμια βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου

0
19

Οχρίδα: Έσπασαν τα τζάμια βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου

Σκόπια Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Άγνωστοι για την ώρα δράστες έσπασαν τα τζάμια του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου «Τσάρος Βόρις Γ’» στην Οχρίδα.

Το περιστατικό, σύμφωνα με την αστυνομία σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Ο βουλγαρικός σύλλογος «Τσάρος Βόρις Γ’» στην Οχρίδα εγκαινιάστηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού, κυρίως λόγω της ονομασίας που φέρει, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Βόρις Γ’ (1894 – 1943) ήταν ο προτελευταίος Τσάρος (Βασιλιάς) της Βουλγαρίας.

Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία προσπάθησε να αποσπάσει την πίστη του Βασιλιά της Βουλγαρίας, Βόρις Γ΄.

Το Μάρτιο του 1941 ο Βόρις Γ΄ συμμάχησε με τις δυνάμεις του Άξονα, καταλαμβάνοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Παρά τη συμμαχία αυτή αρνήθηκε να εκτοπίσει τους περίπου 50.000 Εβραίους της Βουλγαρίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ενώ οι Εβραίοι που ζούσαν στην κυρίως Βουλγαρία σώθηκαν, οι 11.343 Εβραίοι της Μακεδονίας του Βαρδάρη και της Δυτικής Θράκης εκτοπίσθηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου της Τρεμπλίνκα και του Μαϊντάνεκ. Από αυτούς, οι 7.144 ήταν Εβραίοι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

Σχεδόν παρόμοιο επεισόδιο είχε σημειωθεί και στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή τη λειτουργία του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου «Ιβάν Μιχάιλοφ», όταν ένας γνωστός τραγουδιστής της Βόρειας Μακεδονίας είχε πυρπολήσει τη μεταλλική εξώπορτα του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στην πόλη Μπίτολα.

Έντονη αντίδραση της Σόφιας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας καταδίκασε έντονα το περιστατικό με τις ζημιές στον βουλγαρικό σύλλογο «Τσάρος Βόρις Γ΄» στην Οχρίδα.

«Τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν εσκεμμένα τις προσπάθειες για τη δημιουργία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας ως βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγάρων σημειώνει ότι τα ονόματα των βουλγαρικών συλλόγων στη Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελούν λόγο για τη διάπραξη τέτοιων ενεργειών, ενώ τονίζει ότι «ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια (σ.σ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE) ζητά ήδη ανοιχτά το άμεσο κλείσιμο των βουλγαρικών συλλόγων μόνο και μόνο επειδή είναι βουλγαρικοί, ανεξαρτήτως του πως ονομάζονται».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα αντιδράσει έγκαιρα και κατάλληλα σε ό,τι συνέβη. Η αντίδραση των Αρχών σε αυτό το περιστατικό και σε άλλες μισαλλόδοξες ενέργειες θα αποτελέσει ένδειξη της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr