Ν. Κορέα -Ποδοπάτημα: «Συγγνώμη» από Πολιτιτεία και αστυνομία – Φουντώνει η οργή για τους 156 νεκρούς

0
27

Ν. Κορέα -Ποδοπάτημα: «Συγγνώμη» από Πολιτιτεία και αστυνομία – Φουντώνει η οργή για τους 156 νεκρούς

Ο υπουργός Εσωτερικών της Νότιας Κορέας Λι Σανγκ έσκυψε το κεφάλι μιλώντας στο Κοινοβούλιο και ζήτησε συγνώμη για την τραγωδία που σημειώθηκε το Σάββατο στη συνοικία Ιτεγουόν της Σεούλ, όπου από το ποδοπάτημα έχασαν τη ζωή τους 156 άνθρωποι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ- σου παραδέχθηκε ότι η έλλειψη «επιπλέον υποστηρικτικών» μέτρων για τη διαχείριση του πλήθους ήταν μία από τις αιτίες της τραγωδίας.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πρόσθεσε ότι κατά την έρευνα που διεξάγεται θα εξεταστεί επίσης αν ήταν επαρκής η αντίδραση των αρμόδιων αρχών στο περιστατικό.

Οι αρχές έστειλαν μόλις 137 αστυνομικούς στην περιοχή, παρά τις εκτιμήσεις ότι εκείνο το βράδυ θα συγκεντρώνονταν στη συνοικία έως και 100.000 άνθρωποι.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Χι-γκουν, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα ελέγχου του πλήθους το Σάββατο υπήρξαν τραγικά «ανεπαρκή», παρότι οι αρχές είχαν λάβει πολλαπλές προειδοποιήσεις.

Πλήθος είχε συρρεύσει στην Ιτεγουόν της Σεούλ –μια δημοφιλή συνοικία με μπαρ που αποτελείται από ιδιαίτερα στενά σοκάκια– για να γιορτάσει το Χάλοουιν. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 20 με 30 ετών.

Ν. Κορέα -Ποδοπάτημα: «Συγγνώμη» από Πολιτιτεία και αστυνομία – Φουντώνει η οργή για τους 156 νεκρούς

H νοτιοκορεατική αστυνομία είναι αρμόδια για τον έλεγχο του πλήθους, σε μια χώρα όπου στις διαδηλώσεις συχνά ο αριθμός των αστυνομικών είναι μεγαλύτερος από αυτόν των διαδηλωτών. Όμως οι διοργανωτές πολιτικών ή συνδικαλιστικών συγκεντρώσεων είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις αρχές για τα σχέδιά τους, κάτι που δεν συνέβη στη γιορτή για το Χάλοουιν.

Η δημαρχία της Σεούλ διαθέτει σύστημα ελέγχου του πλήθους που προσφέρει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από κινητά τηλέφωνα για να προβλέπει τον όγκο των πολιτών που συμμετέχουν σε μια εκδήλωση, αλλά δεν το χρησιμοποίησε το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου οι αρχές της συνοικίας Ιτεγουόν δεν ανέπτυξαν περιπολίες ασφαλείας, με τους αξιωματούχους να έχουν δηλώσει ότι οι εκδηλώσεις για το Χάλοουιν θεωρήθηκαν «περιστατικό» και όχι «φεστιβάλ», για το οποίο θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί επίσημο σχέδιο ελέγχου του πλήθους.

Αφού πέρασε το πρώτο σοκ μετά την τραγωδία, οι Νοτιοκορεάτες έχουν αρχίσει να εκφράζουν την οργή τους για τα λάθη και τις ελλείψεις της κυβέρνησης.

«Δεν διαφέρει από πόλεμο», δήλωσε ο 76χρονος Κανγκ Σουνγκ0 ζουν. «Πιστεύω ότι αν οι άνθρωποι με ευθύνες είχαν δώσει περισσότερη προσοχή στις κινήσεις των πολιτών, δεν θα είχε συμβεί αυτό το δυστύχημα».

Παράλληλα καταστηματάρχες της συνοικίας δήλωσαν ότι συναντήθηκαν με στελέχη της τοπικής αστυνομίας πριν από τη γιορτή, αλλά αυτοί φάνηκαν να επικεντρώνονται κυρίως στην καταπολέμηση του εγκλήματος, όπως η χρήση ναρκωτικών, και η αποτροπή της εξάπλωσης της covid-19.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λι προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης με τη δήλωσή του ότι περισσότεροι αστυνομικοί ή πυροσβέστες δεν θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία, αν και αργότερα αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr