«Μαλλιά κουβάρια» στη Σύνοδο των G20: Ο Κινέζος πρόεδρος κατηγόρησε τον Τριντό για διαρροή ιδιωτικής τους συζήτησης

0
9
«Μαλλιά κουβάρια» στη Σύνοδο των G20: Ο Κινέζος πρόεδρος κατηγόρησε τον Τριντό για διαρροή ιδιωτικής τους συζήτησης

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατηγόρησε ευθέως τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό για διαρροή των συνομιλιών τους στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν στη σύνοδο κορυφής της G20, σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση δυσφορίας του Κινέζου ηγέτη που καταγράφηκε μάλιστα… σε βίντεο.

Σε βίντεο που δημοσίευσαν καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Σι και ο Τριντό φαίνονται να στέκονται κοντά ο ένας στον άλλο και να συνομιλούν με τη βοήθεια μεταφραστή.

«Αυτό δεν είναι σωστό και δεν το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο», εμφανίζεται να λέει χαμογελώντας ο Σι μιλώντας στα μανδαρινικά. «Αν υπάρχει ειλικρίνεια, θα μπορούμε να επικοινωνούμε αρμονικά και με αμοιβαίο σεβασμό, διαφορετικά δεν θα είναι εύκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα».

Η δυσαρέσκειά του πιθανότατα αφορούσε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που ήθελαν τον Τριντό να εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για υποτιθέμενη κατασκοπεία και κινεζική «παρέμβαση» στις καναδικές εκλογές – κατά τη συνάντηση με τον Σι χθες Τρίτη, στις πρώτες συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη μετά το 2019.

Ένας μεταφραστής του Σι ακούγεται στο βίντεο να λέει στον Καναδό πρωθυπουργό ότι «όλα όσα συζητήσαμε διέρρευσαν στις εφημερίδες, αυτό δεν είναι πρέπον».

Το βίντεο απαθανάτισε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τον Σι, του οποίου η εικόνα επιμελείται προσεκτικά από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τριντό απαντά στην αρχική κριτική του Σι λέγοντας «στον Καναδά πιστεύουμε στον ελεύθερο, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και αυτόν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά, αλλά θα υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε».

Προτού ολοκληρώσει τη φράση του ο Τριντό, ο Σι, δείχνοντας ελαφρώς εκνευρισμένος, τον διακόπτει και του λέει με τρόπο εμφατικό:

«Δημιουργήστε τις συνθήκες! Δημιουργήστε τις συνθήκες, εντάξει;» πριν χαμογελάσει, σφίγγοντας το χέρι του Τριντό και αποχωρήσει.

Ούτε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ούτε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα κάτι σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Σι και Τριντό. Οι δυο τους είχαν μια άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 χθες Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ο Σι πραγματοποίησε εννέα επίσημες διμερείς συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αμοιβαίες κατηγορίες και… συλλήψεις για κατασκοπεία

Η σύντομη αλλά αποκαλυπτική συνδιαλλαγή Σι-Τριντό ανέδειξε τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Οτάβας, οι οποίες είναι τεταμένες μετά τη σύλληψη του υψηλόβαθμου στελέχους της Huawei Technologies Μενγκ Γουανζού το 2018 και την επακόλουθη σύλληψη δύο Καναδών από το Πεκίνο με κατηγορίες για κατασκοπεία. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις.

Παρά την αποφυλάκιση, οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί πρόσφατα.

Ένας εργαζόμενος στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Καναδά, Hydro-Quebec, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα υλικών μπαταριών, κατηγορήθηκε για κατασκοπεία επειδή φέρεται να προσπάθησε να κλέψει εμπορικά μυστικά προς όφελος της Κίνας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η καναδική αστυνομία.

Η είδηση της σύλληψης ήρθε καθώς ο Τριντό και ο Σι συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Καναδάς διέταξε τρεις κινεζικές εταιρείες να εκχωρήσουν τις επενδύσεις τους σε καναδικά ορυκτά ζωτικής σημασίας, επικαλούμενος ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Πηγή dikaiologitika.gr