Κονγκό: Ανησυχία ΟΗΕ για αναζωπύρωση μαχών-Πάνω από 50.000 εκτοπισμένοι

0
31

Κονγκό: Ανησυχία ΟΗΕ για αναζωπύρωση μαχών-Πάνω από 50.000 εκτοπισμένοι

Ο ΟΗΕ εξέφρασε για ακόμη μια φορά ανησυχία χθες Δευτέρα για την αναζωπύρωση των μαχών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό και των ανταρτών του M23, οι οποίες εκτόπισαν μέσα σε έντεκα ημέρες κάπου 50.000 άμαχους στο ανατολικό τμήμα της γιγαντιαίας αφρικανικής χώρας.

«Εκτιμάται ότι τις τελευταίες έντεκα ημέρες, περίπου 50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκτοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 12.000 οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Ουγκάντα», δήλωσε χθες Δευτέρα κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι κυανόκρανοι συνέχισαν να παρέχουν επιμελητειακή και ιατρική υποστήριξη στις κονγκολέζικες ένοπλες δυνάμεις και να προστατεύουν τους άμαχους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ο ΓΓ είναι «βαθιά ανήσυχος».

Το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Γκουτέρες κάλεσε να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση», αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τους προέδρους της Αγκόλας, της ΛΔ Κονγκό, της Ρουάντας, της Κένυας και της Σενεγάλης, της χώρας που ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Εκφράζοντας την υποστήριξή του στις μεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Αγκόλας, του Ζουάου Λορένσου, ο κ. Γκουτέρες έκρινε ότι το M23 και άλλες ένοπλες οργανώσεις πρέπει «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να αφοπλιστούν άνευ όρων».

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα μέρη να διευκολύνουν την ανθρωπιστική πρόσβαση στον πληθυσμό που πλήττεται και να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, ενώ διατυπώνεται έκκληση προς «όλους» τους παράγοντες «να απέχουν από τον λόγο μίσους και την υποκίνηση βίας».

 

Κονγκό: Ανησυχία ΟΗΕ για αναζωπύρωση μαχών-Πάνω από 50.000 εκτοπισμένοι

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στο ανατολικό τμήμα της χώρας ώθησε την αποστολή του ΟΗΕ σε αυτή (MONUSCO) να «αυξήσει το επίπεδο συναγερμού» των δυνάμεών της που παρέχουν υποστήριξη στον στρατό της ΛΔ Κονγκό κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον του M23.

Έπειτα από μερικές εβδομάδες ηρεμίας, το M23 προελαύνει από την 20ή Οκτωβρίου στην περιοχή της Ρουτσούρου, βόρεια της Γκόμας.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου, ή M23, έχει κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής των Τούτσι, ιδίως πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι στασίασαν το 2012. Είχε ηττηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις το 2013, αλλά ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι αθέτησε τις συμφωνίες που προέβλεπαν αφοπλισμό και κοινωνική επανένταξη των μαχητών του.

Η ΛΔ Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει το M23, κάτι που το Κιγκάλι διαψεύδει συστηματικά, αλλά έχει επαληθεύσει ο ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr