Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
13.2 C
Athens
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κιβωτός του Κόσμου: Απομονωμένοι και εξαφανισμένοι ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Κιβωτός του Κόσμου: Απομονωμένοι και εξαφανισμένοι ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

0
14
Κιβωτός του Κόσμου: Απομονωμένοι και εξαφανισμένοι ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, έχουν να δώσουν σημεία ζωής ο ιδρυτής της Κιβωτού του κόσμου πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

Τη στιγμή που οι καταγγελίες πληθαίνουν για κακοποίηση και ασέλγεια ανήλικών που ζούσαν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία έχουν εξαφανιστεί στην κυριολεξία απο προσώπου γης.

Αυτή τη στιγμή τόσο από την Αρχιεπισκοπή όπου υπάγεται ποιμανιτικά ο κληρικός,  όσο και οι εργαζόμενοι στις δομές της ΜΚΟ, δεν ΄ξέρουν που βρίσκονται και δεν είχαν επικοινωνία μαζί τους. Άλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει απαγγελθεί καμία κλήτευση ή κατηγορία κατά του πατρός και της πρεσβυτέρας και αν υπάρχει κάποια διακριτική παρακολούθηση από τις αρχές, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.  

Μέχρι πρότινος, ο πατέρας Αντώνιος  σύμφωνα με τις μαρτυρίες εργαζομένων ο πατήρ Αντώνιος έμενε σε μία δομή της ΜΚΟ, μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό είναι ευθύνη του  νέου Διοικητικού Συμβούλιου θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο συγκεκριμένο κτήριο και αν  θα του  επιτραπεί γενικά  ή είσοδος στον Οργανισμό, μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση .

Η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου

«Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.

Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

 Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών. Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις».

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»

  • Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
  • Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
  • Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
  • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
  • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
  • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.»

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχονται ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβύτερα

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, βάζει στο «μικροσκόπιο» τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής – πατέρα Αντώνιου – στενών συγγενών του, αλλά και τρίτων προσώπων που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της Κιβωτού.

Αναζητείται εάν αυτά τα πρόσωπα «έβαζαν χέρι» στα ταμεία της δομής, παίρνοντας χρήματα που κατέληξαν στη δική τους τσέπη – και συγκεκριμένα χρήματα που προέρχονταν από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών.

H Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Πιο συγκεκριμένα, θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί ενώ θα υπάρξει αντιπαραβολή και με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις

Τι ισχυρίστηκαν στη συνέντευξη τους στην ΕΡΤ

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, είχαν δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ: 

Ο πατέρας Αντώνιος, , τόνισε ότι «είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών» και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα».

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο», υποστήριξε ο εμπνευστής της «Κιβωτού» και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην εν λόγω ΜΚΟ ζουν πολλά παιδιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης» είπε ο πατέρας Αντώνης. «Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε.

«Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ισχυρισμός για συμφέροντα και υποψίες για υποκινούμενα παιδιά

Η πρεσβυτέρα από πλευράς της τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα.

«Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού» είπε. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην “Κιβωτό”».

«Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω» πρόσθεσε. «Πώς μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί» διερωτάται η πρεσβυτέρα τονίζοντας ότι όλη αυτή η ιστορία τους έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό.

«Να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος να βρεθεί σε αυτή τη θέση» ευχήθηκε ο πατέρας Αντώνιος.

λέγοντας πως τα παιδιά λένε ψέματα και έχουν «κακία», με τον ιερέα να δηλώνει «αγανακτισμένος και θυμωμένος».

«Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού» είπε και εκτίμησε ότι κάποια παιδιά «εκδικούνται» λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό.

«Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας ‘πληρώνεται’ με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω», είχε συμπληρώσει η πρεσβυτέρα. «Πώς μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί;», τόνισε η ίδια, λέγοντας ότι όλη αυτή η ιστορία τούς έχει προκαλέσει μεγάλο κακό.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr