Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
12 C
Athens
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Κιβωτός» Α.Ε.: Αστρονομικά έσοδα, ακίνητα και «χρυσές» δωρεές στα… βιβλία

«Κιβωτός» Α.Ε.: Αστρονομικά έσοδα, ακίνητα και «χρυσές» δωρεές στα… βιβλία

0
35
«Κιβωτός» Α.Ε.: Αστρονομικά έσοδα, ακίνητα και «χρυσές» δωρεές στα... βιβλία
Ετήσια έσοδα ύψους 5 εκατ. ευρώ, ακίνητα και συνεχής «χρυσές» δωρεές συνθέτουν το παζλ των οικονομικών στοιχείων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας να φτάνει όλο και πιο βαθιά.

Η ακίνητη περιουσία της «Κιβωτού εκτοξεύτηκε μέσα σε εννέα μόλις χρόνια, με τις αγορές να διαδέχονται η μία την άλλη. Την ίδια περίοδο τα χρήματα από δωρεές και επιδοτήσεις έφτασαν τα 85.000.000 ευρώ. Η βιτρίνα που είχαν χτίσει οι υπεύθυνοι της οργάνωσης είχε ευαισθητοποιήσει από επιχειρηματίες και εφοπλιστές μέχρι τον απλό κόσμο. Όλοι αυτοί πρόσφεραν ό,τι μπορούσε ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις δομές. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, φαίνεται πως φέρνουν στο φως ξεσκεπάζουν και μια αθέατη όψη της οργάνωσης.

Παράλληλα με τις καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και τιμωρίες παιδιών, κινούνται και οι έρευνες για τα οικονομικά τις «Κιβωτού». Από κόσκινο περνούν τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας και οι ορκωτοί λογιστές την αμύθητη περιουσία αλλά και τα ακίνητα της οργάνωσης που διαχειριζόταν το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία και μελών του προηγούμενου ΔΣ.

Οι έρευνες περιλαμβάνουν έλεγχο βιβλίων εσόδων – εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, αλλά και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις για ροή μαύρου χρήματος και σκιώδεις οικονομικές δραστηριότητες.

Πριν από εννέα χρόνια, το 2013, η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογιζόταν στα 6 εκ. ευρώ. Σήμερα, μετά από νέες δωρεές αλλά και την αξιοποίηση των ακινήτων, η αξία εκτοξεύθηκε στα 21 εκ. ευρώ. Αν μη τι άλλο περιουσιακή κατάσταση που παραπέμπει σε… επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Δέος προκαλεί, ο αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «Κιβωτού του Κόσμου». Πρόκειται για 273 σε ολόκληρη την Ελλάδα, προερχόμενα άλλα από δωρεές και άλλα από αγορές. Κάποια από τα ακίνητα η ΜΚΟ νοικιάζοντάς τα και άλλα όχι.

Εντύπωση προκαλεί ότι στη Χίο ο δήμος είχε παραχωρήσει κτίριο στην Κιβωτό με μοναδική προϋπόθεση να καλύπτονται οι δανειακές υποχρεώσεις του ακινήτου. Την ίδια ώρα στο νησί, η Κιβωτός έχει αγοράσει ακίνητο 2.372 τ.μ., αξίας 400.000 ευρώ. Ζητούσαν δωρεές, αγόραζαν ακίνητα, αλλά δεν πλήρωναν τις δόσεις για τις εγκαταστάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί.

Η τεράστια ακίνητη περιουσία της οργάνωσης ξεκινάει από τον Κολωνό και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική: Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια βρίσκονται μερικά από τα ακίνητα της οργάνωσης.

Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα που κυμαίνεται από μισό έως και ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία το ποσό που δηλωνόταν δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ, γεγονός που έχει κινήσει σοβαρές υποψίες.

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr