Ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς την εντοπίζει προτού καν εκδηλωθεί

0
26

Ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς την εντοπίζει προτού καν εκδηλωθεί

Το πρόβλημα των πυρκαγιών μαστίζει σχεδόν κάθε καλοκαίρι την Ελληνική επικράτεια, με αποτέλεσμα, όχι μόνο την ύπαρξη υλικών και φυσικών καταστροφών, αλλά και ενίοτε την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ελπίδα για την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο  κ. Γιώργος Μπάμπαλης, ο οποίος παρουσίασε μια πολύ ιδιαίτερη πρωτοβουλία, ένα σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς με τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Μπάμπαλης, Γενικός Διευθυντής Εταιρείας Ψηφιακών Συστημάτων Ασφαλείας, αναφέρει για το σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο βραβεύτηκε κιόλας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στον διαγωνισμό Smart Forest Innovation Challenge: «Είναι ένα σύστημα, που λέγεται ANANIAS και είναι early fire warning. Το έχουμε συστήσει στην ελληνική αγορά πριν 8 χρόνια. Έχει πλέον τελειοποιηθεί, και η ουσία του εγχειρήματος είναι να μπορέσω να ανιχνεύσω φωτιά στην εκκίνηση της, πριν καν εκδηλωθεί και γίνει πυρκαγιά.»

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα: «Αποτελείται από θερμικές κάμερες με ραδιομετρία, οπτικές κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη, ένα σύστημα αδιάλειπτης λειτουργίας –είτε έχουμε ίντερνετ είτε δεν έχουμε, είτε έχουμε τροφοδοσία είτε δεν έχουμε, θα λειτουργήσει, με ένα κέντρο λήψης σημάτων αδιάλειπτης πάλι λειτουργίας 24ώρου βάσεως.» Έτσι, μπορεί και ανιχνεύει τη φωτιά στα 2 χιλιόμετρα, όταν είναι μόλις στα 40 εκατοστά οι φλόγες.

Ο κ. Μπάμπαλης έδειξε στην εκπομπή Συνδέσεις και πώβς φαίνεται στον υπολογιστή η εικόνα της κάμερας: «Βλέπουμε την θερμική κάμερα η οποία βρίσκεται στο Άλσος Συγγρού και ανιχνεύει φωτιά στα 40 εκατοστά όταν εκδηλωθεί αυτή. Αν υπάρξει φωτιά, το βλέπουμε με κόκκινο χρώμα. Μας δίνει σήμα κατ’ ευθείαν, ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς, το Κέντρο Λήψης Σημάτων και αναλαμβάνει και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, η Πυροσβεστική και όποιος άλλος αρμόδιος φορέας είναι έτοιμος να σβήσει μια φωτιά.»

Μπορεί όμως να λειτουργήσει αυτό το σύστημα και να προλάβει μια φωτιά έξω σε ένα μεγάλο δάσος, και όχι σε οριοθετημένο χώρο; «Φυσικά και μπορεί, η ακτίνα του κάθε πόλου, του κάθε σετ, είναι γύρω στα δύο χιλιόμετρα. Άρα τοποθετώντας σε ένα δάσος ανά δύο χιλιόμετρα έναν πόλο, μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το δάσος. Και αυτό φυσικά είναι θέμα μελέτης

Το σύστημα αυτό βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και θα παρουσιαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχούς χρήσης του ανέφερε κλείνοντας ο κ. Μπάμπαλης. «Στις 7 Ιουλίου, μέσα σε 8 λεπτά έσβησε φωτιά και δεν κάηκε αυτό το δάσος που έχουμε μπροστά μας».

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr