Η σκληρή μεταναστευτική πολιτική της Μελόνι και η κόντρα με την Γαλλία

0
48

Η σκληρή μεταναστευτική πολιτική της Μελόνι και η κόντρα με την Γαλλία

Από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης, η Τζόρτζια Μελόνι ξεκαθάρισε πως θα αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη γραμμή του Μάριο Ντράγκι, κάτι το οποίο φάνηκε τις τελευταίες ημέρες από την στάση της νέας Κυβέρνησης απέναντι στο μεταναστευτικό, ανοίγοντας μάλιστα πολλά εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα. Στόχος της κυβέρνησης οι ΜΚΟ, αλλά και η Ευρωπαϊκή πολιτική σε ότι αφορά την παράτυπη μετανάστευση.

Η υπόθεση του πλοίου Ocean Viking, το οποίο αναγκάστηκε να ελλιμενιστεί στη Γαλλία, συζητήθηκε πάρα πολύ στην Ιταλία. Η Μελόνι εξέφρασε πως έχει εκπλαγεί από τη Γαλλική ‘επιθετική’ αντίδραση, και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου τόνισε πως το Ocean Viking “είναι το πρώτο πλοίο που φτάνει στη Γαλλία μετά από περισσότερες από 90.000 αφίξεις” στην Ιταλία, υπογραμμίζοντας επίσης πως από τον Ιανουάριο στη Γαλλία μετεγκαταστάθηκαν μόνο 38 μετανάστες.

Υπογραμμίζουμε πως από χθες η στάση της Ιταλικής Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ήταν χαμηλότερων τόνων, πόσο μάλλον εφόσον ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα συνομίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ώστε να εξομαλύνει την ένταση, και μάλιστα όλα αυτά μόλις ένα χρόνο μετά την υπογραφή της ιστορικής συνθήκης του Κυριναλίου επί Ντράγκι.

Το θέμα όμως παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης – για παράδειγμα, η Μελόνι μίλησε σήμερα στη G20 με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για μια από κοινού αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε εν τάχει και στην από κοινού επιστολή που συνυπέγραψαν Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, η οποία ουσιαστικά δείχνει δύο πράγματα: μια Ιταλία σε ρόλο υφαντουργού ενός διεθνούς καμβά ώστε η Ευρώπη να αναλάβει κεντρικά το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και ένα διπλό Μεσογειακό μέτωπο, δηλαδή μια κόντρα με Μαδρίτη και Παρίσι.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr